latinica  ћирилица
22/09/2019 |  10:32 | Аутор: СРНА

Шојгу: Амерички неразумни кораци главна пријетња Русији

Специјалне службе западних држава свакодневно предузимају на стотине покушаја да се убаце у комуникациони систем руских Оружаних снага, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу         (Фото:intermagazin.rs) -
Сергеј Шојгу (Фото:intermagazin.rs)

- По неколико стотина пута на дневном нивоу покушавају да уђу у нашу мрежу комуникације - рекао је Шојгу у интервјуу за "Московски комсомољац".

Као други примјер, Шојгу је навео покушаје одређених лица да "по налогу из иностранства" дођу до информација о породицама погинулих војника који су служили у специјалним службама.

Шојгу је додао да се и у руским и у свјетским медијима појављују лажне вијести о руској војсци.

- Наводно смо бомбардовали болницу, припремамо се да заузмемо неку земљу, десетине сандука је негде стигло, неко од људи из руководства Министарства одбране је нешто направио - каже Шојгу.

Према његовим ријечима, за борбу против таквих информационих напада формирана је Главна војно-политичка управа.

- Са тренутним нивоом информатизације и аутоматизације висока је вјероватноћа грешке у систему управљања наоружањем и управо зато, у посљедње вријеме у први план је изашло питање осигурања информационе безбједности - рекао је Шојгу.

Он каже да је америчка увјереност у сопствену супериорност и могућност предузимања неразумних корака главна пријетња Русији и другим државама, пренио је "Спутњик".

- Када схваташ своју рањивост и заинтересовани сте за очување равнотеже и опште безбједности, то те тјера да укључиш мозак. А када сматраш, као што то по инерцији раде у САД, да је равнотежа снага направљена у твоју корист, у глави ти могу доћи различите идеје, укључујући најнеразумније - рекао је Шојгу.

Он је навео да за сада не постоји ризик учешћа Русије у великом рату.

- Сви ризици и посљедице које за собом вуче тотални рат су свима очигледне - рекао је Шојгу.

Он је истиче да се Русија успјешно супротставља САД захваљујући науци, индустрији.

- Осим тога, ми не покушавамо да се такмичимо са њима на свим фронтовима. Ако ви анализирате војни буџет САД, схватићете да имају огромне трошкове за различите базе које се налазе по цијелом свијету. Америка таквих база има 170 - рекао је Шојгу, нагласивши да су трошкови САД само на операције у Авганистану једнаки са годишњим руским буџетом.