latinica  ћирилица
22/09/2019 |  15:05 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Давидовић: У фокусу реализација мјера популационе политике

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић најавила је да ће ово министарство и Влада у наредном периоду ставити фокус на реализацију предложених мјера популационе политике с циљем демографске обнове Српске.
Бањалука - Фото: СРНА
БањалукаФото: СРНА

Давидовићева је рекла да ће Савјет за демографску политику предложити Влади које су то мјере које ће прве моћи да буду реализоване, како оне финансијске природе, тако и оне које то нису.

Она је рекла да је и данашње предавање "Демографска обнова Српске", које је организовао Градски одбор Социјалистичке партије, одржано с циљем да се представе цјелокупни процес те обнове и нове мјере пронаталитетне политике.

Давидовићева је напоменула да је ријеч о дуготрајном и сложеном процесу, али да прво треба показати јединство, те указала да у томе не би требало да буде било каквих подјела, посебно не на политичкој основи. 

- Ово питање је једнако важно за све грађане Српске, за сву дјецу и њихову будућност - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је подсјетила да је цјелокупан процес покренула предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и да је до сада много урађено.

Професор Драшко Маринковић из Центра за демографска истраживања рекао је да је годишњи просјек новорођене дјеце у посљедњих осам година у Српској 9.500 дјеце, а требало би око 16.000 да би наталитет био позитиван.

Према његовим ријечима, дефицит износи 49 одсто и тешко је процијенити када ће мјере краткорочно или дугорочно дати резултате.

Маринковић је напоменуо да су постојеће мјере задржале ниво рађања посљедњих година и да није било већих демографских губитака с обзиром на одлив становништва, те истакао да би у будућности у Српској требало да се на годишњем нивоу рађа неколико стотина дјеце више.

Он сматра веома добрим да се промовишу мјере популационе политике, јер након тога слиједе усвајања и конкретни приједлози, који ће бити реализовани кроз одлуке Владе Српске.

Предсједик Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић изразио је наду да се наредне године у Српској достигне дуго очекивани број од 10.000 рођених беба.

Предсједник Градског одбора СП Бањалука Горан Селак позвао је политичке субјекте у Српској, невладине организације, привреднике, локалне заједнице и медије да дају подршку републичким институцијама у спровођењу мјера популационе политике.