latinica  ћирилица
22/09/2019 |  15:59 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Настављено повлачење признања Косова

Влада Републике Чешке разматраће повлачење признања Косова, одлучено је након састанка премијера и предсједника Земана. Србији недостаје још једно повлачење признања како и званично, већина свијета не би признавала Косово. Граница није само психолошка, већ значи и губљење подршке у УН.

Петнаесту земљу која је повукла признање, Дачић још није открио, јер каже, чим процури информација, услиједи стампедо страних амбасадора. Међутим, од 114 признања, дошло се до испод 100. Дачићев план је да падне испод 97.

- План је да признање повуче колико је 50 одсто од укупног броја чланица УН, што значи да никада неће постати чланови, разних међународниј институција - каже Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије.

Уљуљкана подршком САД, Приштина је исмијавала прва повлачења од стране земаља за које је мало ко чуо.

Потјерница коју су расписали за Дачићевим лобистом, показује да им сада више није смијешно, а Харадинајев замјеник каже да постоје кредибилне информације да ће још десет земаља повући признања.

- Ми треба прво да схватимо карактер наше државности. Ако бисмо били чланица УН признање би било универзално. У ситуацији смо у којој, ако једна држава призна Косово, а не успоставимо дипломатске односе, она је рањива - наводи Енвер Хоџај, замјеник премијера Косова у оставци.

Поставља се питање, колико би тек било повлачења када би Србија заиста и ишла тим путем, а не само користила као аргумент за постизање компромиса кажу аналитичари.

- Србија је нажалост јавно кандидовала идеју компромиса, јер та реченица којом машемо је "никада нећемо признати Косово док се не постигне компромис". То је лош сигнал оним земљама које се још колебају - рекао је Цвјетин Миливојевић, политички аналитичар.

Идеја о компромису, озбиљно би могла бити стављена на тест у домаћој јавности ако Чешка повуче признање.

- Сама чињеница да разговарају о томе је велика ствар - наглашава Александар Вучић, предсједник Србије.

Двије најмногољудније, територијално највећа земља, највећа исламска и највећа по утицају у хришћанском свијету - Ватикан, не признају Косово.

Ако још једна земља повуче признање, уз чињеницу да је Египат замрзнуо своју одлуку, и званично ће омјер бити 97:96.