latinica  ћирилица
22/09/2019 |  16:01 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Гдје су Срби у федералној влади?

Осим БиХ, која и 11 мјесеци након избора ишчекује нови Савјет министара, и Федерација БиХ још чека нову извршну власт.

У ФБиХ концепт цјелокупног јавног мњења, као и медијски простор постављен је тако да би о овом питању требало да се договоре Бошњаци и Хрвати. Из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији, питају – гдје су ту Срби?

Јесу ли Срби конститутиван народ у Федерацији или их уопште не треба бити у овом ентитету, како су то неки замислили – питају се у Одбору за заштиту права Срба, напомињући да се Срби уопште не помињу као народ који треба да учествује у формирању федералне владе. И зашто сви ћуте о чињеници да парламентарна већина у овом ентитету нема довољан број Срба у Дому народа за избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, па самим тим и избор федералне владе.

- Они покушавају да направе власт у ФБиХ без Срба, а немају шест српских делегата у Клубу народа, тако да апсолутно праве рачун без крчмара. СДА, ХДЗ, ДФ, СББ немају уставни капацитет за формирање Владе ФБиХ, јер у Клубу Срба имају само два Србина, а потребно им је шест - упозорио је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Делегате у федералном парламенту који су изабрани из редова српских странака о формирању власти нико још није ни контактирао, ни консултовао, иако су, кажу, очекивали да ће неко ипак схватити њихове поруке.

- Порука је да би ипак требало да Србе у ФБиХ представљају они Срби које су Срби бирали и мислим да они најбоље знају стање српског становништва у Федерацији. Најбоље ће изаћи у сусрет српском народу који је на ивици егзистенције данас у Федерацији - наводи Горан Броћета, делегат у Клубу Срба Дома народа федералног парламента (СНСД).

И док се Броћета нада уставом загарантованом мјесту за српске представнике, а не попуњавању Србима на папиру, из Одбора подсјећају да данас у федералним, кантоналним и општинским органима Срба нема. Као да се жели, додају, збрисати и то мало што их је остало.

А збрисано је много тога – чак 163 српска насеља у ФБиХ нестала су са лица земље, само у општини Бугојно њих 18 сравњено је са земљом.

- Примјер општине Бугојно је чист и јасан примјер шта је урађено са Србима и на који начин се жели и даље поступати према Србима у Федерацији. То је као да лупате главом о зид и апсолутно нема никаквих реакција, Срби су за њих прошлост, они сматрају да Срби више не постоје, као да их никад није било - сматра Радановић.

Очигледно да за Србе нема мјеста у федералним органима, али по некима има на врбама – огорчени су у Одбору на изостанак реакције у ФБиХ на недавно објављене покличе мржње Османа Сушића из ДФ-а, странке из које је и још актуелни потпредсједник Федерације из српског народа. Његово ћутање на овакве ствари можда је и најбољи разлог за питање – ко ће представљати српски народ у ФБиХ у новој структури власти.