latinica  ћирилица
22/09/2019 |  18:47 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Вучиловац још чека на асфалт и питку воду!

Српско повратничко село Вучиловац у Дистрикту Брчко до прије рата имало је 260 домаћинстава и 700 становника. 12. децембра 1992. године, припадници ХВО и регуларних хрватских оружаних снага, из правца Орашја и Хрватске, потпуно су га сравнили са земљом. Повратак је почео 2000. и све је ишло добро до поплава у мају 2014. године.

Српско повратничко село Вучиловац у претходне три деценије доживјело је двоструку трагедију. Прву 1992. године, а другу 2014. Живот никако да стане на своје ноге.

Предсједник МЗ Вучиловац Новица Митровић каже да је село 1992. године сравњено до темеља, а становници избјегли. Повратак на огњишта је почео 2000. године и вратило се 150-160 породица. Међутим, незапамћене поплаве 2014. су поново уништиле имања, а повратак мјештана је сада успорен.

Живот је обновље у тек 70 домаћинстава, са око 150 становника, који се суочавају са безброј изазова. Немају асфалтиран пут, питку воду, иако су жариште ендемског нефритиса. Живе искључиво од пољопривреде.

Митровић каже да су у почетку имали помоћ и донације, али да се, ипак, највише ослањају на свој труд и рад.

Ни ту муци, није крај. Село Вучиловац је директно на обали Саве и штити га насип дужине 9 километара на којем још траје  санација.

Мјештанин Ђорђе Летић каже да живи одмах поред насипа и да његове комшије нису задовољни што још није завршена санација. Присјећа се и те катастрофалне 2014. када су спасавали живу главу и стоку пливајући, па сада страхују од сваких већих падавина.

Мјештани би кажу и сами, да им се то допусти, средили село и живјели од свог рада, али су, како истичу, у немилости локалних политичара који им умјесто помоћи, углавном остављају проблеме и свађу у селу.

У Вучиловцу и даље сањају свој сан честитих и вриједних домаћина, који су до 1992. у селу имали регистроване 23 фарме, за тов јунади, свиња, бројлера и за узгој прасади. А асфалт, водовод и саниран савски насип, је кажу у домену воље политичара у Дистрикту Брчко. И ту ништа не зависи од њих.