latinica  ћирилица
22/09/2019 |  19:08 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Угљевик: Грајнер ентеријери извози сав асортиман

Општина Угљевик новчаним подстицајима, субвенцијама и другим олакшицама, настоји да привуче инвеститоре. Једна од фирми која је искористила те повластице је и Грајнер ентеријери.

Власник фирме који је покренуо производњу намјештаја вратио се из Аустрије. Скоро цјелокупну производњу извозе, али проширење фирме онемогућава недостатак квалификоване радне снаге.

Прије десет година уз подршку пријатеља Аустријанца, Горан Јовановић изградио је халу површине 1.050 квадратних метара. Вођен дугогодишњим искуством стеченим током школовања и рада у Аустрији, Горан је желио да свом крају помогне у привредном развоју, али и запошљавању. Фирма се бави пројектовањем и производњом намјештаја, од идеје до финалног производа по жељи купца.

Јовановић каже да намјештај израђују према наруџбама купаца из Аустрије.

У овој фирми запослено је седам радника. Радоје Петровић, столар по струци, у фирми је од првог дана и каже да је задовољан, као и да му је посао веома занимљив.

- Поготово код нас овдје. Ми радимо све по цртежу по наруџби, није серијски, шаблонски, никад се не раде исте ствари.  Ваљда је то још интересантније, јер сваки дан је нешто ново, са различитим материјалима, цртежима, изведбама - прича Петровић.

Иако је по струци електричар, Никола Божановић већ дуже се бави производњом намјештаја. У овој фирми је тек два мјесеца.

- За сада је боље него у другим фирмама. Трудимо се сви заједно као колектив да би сутра било боље - истиче Божановић.

Општина Угљевик разним повластицама настоји да унаприједи привредни амбијент.

Шеф кабинета начелника општине Радослав Остојић каже да посредују да лица са евиденије Завода за запошљавање дођу до запослења кроз преквалификацију и доквалификацију заједно са Грајнером и другим привредницима, уз подршку и субвенције приликом набавке опреме и инфрастуктурних радова.

Фирма Грајнер ентеријери 99 одсто производа извози на западноевропско тржиште, али највише у Аустрију.

- Имамо добру комуникацију са ЕУ, немамо потешкоћа тако да су наши производи ослобођени свих царина, па смо  атрактивни као произвођач намјештаја - каже Јовановић.

Иако планова за проширење производње има много, проблем су столари којих нема на тржишту рада. На пракси у Грајнеру су ученици Техничке школе из Бијељине коју је власник фирме повезао с аустријском техничком школом коју је он похађао ради успостављања сарадње, размјене искустава и ученика.