latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:04 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Представљена Жандармерија, нова снага МУП-а Српске (ФОТО)

Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Жандармерија представља одраз и опредјељење Републике Српске да ојача своје одбрамбене способности.

Фото: РТРС

Овим, Српска шаље поруку да жели стабилност и мир, али да је спремна да одговори на све изазове, поручено је на свечаном постројавању нове јединице МУП-а Републике Српске.

- Ова јединица није направљена да ратује против било кога, она треба да штити безбједност Републике Српске, безбједност свих наших грађана и њихове имовине без ообзира на њиховуи националну или вјерску припаност. Сви они који живе у Републици Српској биће заштићени од стране МУП-а, нашег САЈ-а и од стане Жандармерије - поручио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Фото: РТРС

Жандармерија представља корак напријед у јачању МУП-а, али и значајан допринос безбједности и стабилности Републике Српске, истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Ми јесмо опредјељени и као институције и као власт наравно, да стално улажемо у нашу безбједност и да јачамо наше капацитете. То посамтрамо на тај начин, без обзира на чињеницу што какву год иницијативу да покренете у Српској увијек наилазите на осуде, критике, галаму и хистерију која долази из Сарајева. Ми на то не треба да обраћамо пажњу - напомиње Цвијановићева.

Фото: РТРС

Првобитна идеја била је да се формира резервни састав полиције, али се од тога одустало јер је утврђено да би за то био потребан дужи период. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, међутим каже, да се од те идеје није одустало.

- Као и све овдје што се дешава у БиХ што чини Република Српска, одмах наиђе на осуде политичког Сарајева и дијела Међународне заједнице, а да се не уђе ни у суштину око свега тога. То није ни изван Устава ни изван Дејтона, то је само лимитирано нашом потребом и осјећајем безбједности и нашим материјалним средствима - каже Додик.

Фото: РТРС

Формирањем Жандармерије престају да постоје Јединице за подршку. Ова Јединица попуњена је припадницима активног састава МУП-а, првенствено младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији, а слиједи и додатна селекција и опремање.

Фото: РТРС

- Влада Републике Српске у наредном периоду ће материјално и технички и кадровски попунити ову јединицу по свим нашим стандардима, значи имаће све оно што имају такве јединице и у окружењу - поручио је Радован Вишковић, премијер Српске.

Према ријечима министра Лукача, Жандармерија ће дјеловати у свим ситуацијама када је потребно задржати безбједност Републике Српске и њених грађана.