latinica  ћирилица
27/09/2019 |  18:40 | Аутор: СРНА

Додик: Без Савјета министара, нема ни деблокаде Парламента БиХ

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да СДА мисли да политиком претходних условљавања може доћи до онога што њима одговара, те поручио да док не буде формиран Савјет министара, нема ни деблокаде парламента БиХ.

- Ако ви сматрате да треба блокирати Савјет министара, ето, ми сматрамо да не може радити парламет и да је прва одлука коју тај парламент треба да донесе Савјет министара, па ћемо се онда договарати о свему - рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Додик је поновио да је СНСД спреман сутра да се гласа и изабере власт, док их лидер СДА Бакир Изетбеговић оптужује за опструкције.

Он је навео да нема потребу да коментарише ставове Изетбеговића, који је показао често да је контрадикторан.

Додик је рекао да СНСД подржава приједлог ХДЗ-а БиХ у вези са измјенама Изборног закона, али да сматра да ће када се буде мијењао бити потребно да се мијењају још многе одредбе у закону.

- Нисмо против модернизације Изборног закона, али смо против ад хок рјешења. СНСД не прихвата обједињавање локалних и општих избора идуће године, како то неки најављују, одбијамо то - нагласио је Додик.

Он сматра да ХДЗ БиХ има коректан став - кажу да су за НАТО, али нису за то да спријече формирање Савјета министара и органа на нивоу БиХ због било ког питања.

- Сматрају да треба да се гради консензус и да се када до њега дође иде даље, за разлику од СДА која мисли да политиком претходних условљавања може да дође до политика које њима одговарају, што се неће десити - каже Додик.

Он је навео да о томе колико је безумно блокирати формирање власти говори и чињеница да је на рачунима БиХ блокирано више од милијарду КМ за пројекте.

- Живот иде даље, није блокиран живот, ти пројекти се остварују на различите начине - рекао је Додик и додао да Српска покушава да нађе нека рјешења за све те пројекте да се они одвијају, уз увјерење да ће доћи до деблокаде и верификације тих документата или покушати чак промијенити те процедуре.

Говорећи о АНП-у, Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, поручује да се неће десити АНП, ни редукован, ни минималан.

- Никакав документ који се зове акциони план за чланство се неће десити у БиХ - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је политика ЕУ јасна - формирајте власт да можемо да радимо на интеграцијама, а не НАТО интеграцијама.