latinica  ћирилица
30/09/2019 |  10:33 ⇒ 10:37 | Аутор: Б92

Вашингтон шокиран Харадинајевим покушајем да плати уговарање састанака

Косовска штампа објавила да је Харадинај унајмио лобисте који су покушали да мимо званичних канала уговоре његове сусрете са високим званичницима САД.
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder) -
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder)

Повод су, како се наводи, били мејлови које је Национални Савјет за безбједност добио од кабинета тадашњег премијера Косова Рамуша Харадинаја и компаније којој је платио да лобира за њега. Овакав потез, незабиљежен у дипломатској пракси САД, захтијевао је оштар одговор америчких званичника.

У мејловима, које је објавила Метро Газета, види се да је Харадинај унајмио Метјуа Оресмана, преко фирме Пилсбури Винтроп Шоу Питман ЛЛП, како би му уговорио састанке са високим америчким званичницима у Вашингтону, преноси Косово онлине.

Због овога је Вилијам Беркли, један од главних људи у Националном Савјету за безбједност, писао савјетнику Харадинаја, Еролду Белегуу, да изрази своју "невјерицу" поводом начина на који је влада Косова покушала да лобира. Он је упозорио да би ово све чак могло да буде повод за покретање истраге око тога како се користи новац пореских обвезника.

- Ми у Белој кући смо у невјерици због тога што је премијер унајмио Метјуа Оресмана и његову фирму Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP да лобира за вашу владу мимо званичних канала. Коришћење ових фирми ће вјероватно имати негативан ефекат и оставити мање прилика да постигнемо наше заједничке циљеве. Даље, ако премијер користи јавне фондове да плаћа лобисте, онда ово може да има правне посљедице за обје стране, што би могло да доведе до истрага - преноси Косово онлине.

Иначе, у писмима и мејловима које је компанија ангажована од стране Рамуша Харадинаја послала у Вашингтон, тражено је да се он састане са високим званичницима, али су и предложени начини на које би дијалог између Београда и Приштине требало да се развија.

У вријеме писања ових мејлова, тек су уведене таксе на робу из Србије, пише Лјајми. САД су се и тада, као и сада, жестоко противиле таксама и тражиле њихово хитно укидање. Вилијам Беркли је даље подсјетио Харадинајев кабинет да би таксе требало суспендовати, категорички изјављујући да због тога Рамуша Харадинаја нико битан неће примити на састанке и разговоре у Вашингтону.

- Ми снажно охрабрујемо премијера да искористи свој несумњиви ауторитет и политички утицај да одмах укине таксе и да се поново фокусира на унутрашње консултације пре постизања коначног договора са Србијом, који ће бити постигнут на корист обје стране. Нећемо одржавати даље разговоре са премијером овде у Вашингтону све док ови циљеви не буду постигнути - написао је Беркли.