latinica  ћирилица
03/10/2019 |  08:02 | Аутор: РТС

Креће Евролига, Звезда гостује Панатинаикосу (ВИДЕО)

Послије више од четири мјесеца паузе, почиње нова сезона у проширеној Евролиги. Осамнаест тимова, а међу њима и српски и регионални првак Црвена звезда, надметаће се за титулу најбољег кошаркашког тима на Старом континенту.
Креће проширена Евролига, Звезда представља Србију и регион - Фото: РТС
Креће проширена Евролига, Звезда представља Србију и регионФото: РТС

Нова, јубиларна двадесета по реду сезона у најјачем кошараком такмичењу у Европи разликоваће се од претходне по броју тимова учесника, а самим тим и по броју утакмица које ће бити одигране у регуларној сезони (биће чак шест седмица са по два меча).

Давањем двогодишњих лиценци Бајерну из Минхена и француском Асвелу, број клубова од устаљених 16 "попео" се на 18, а сезона је самим тим логично продужена на 34 рунде.

Концепт плеј-офа остао је исти, па ће тамо ићи осам првопласираних, који ће се послије играња на три побједе борити за пут у Келн, гдје ће се у мају 2020. године одржати фајнал-фор.

Србија ће, као доказана земља кошарке, имати значајан број својих представника.

Прије свега, ту је шампион државе и АБА лиге Црвена звезда, која се после годину дана паузе враћа у елитно друштво, и која ће са добро појачаним тимом имати амбиције да се што боље представи кошаркашкој Европи, и из другог плана напасти високи пласман.

Милан Томић се ове године одлучио да сачува нуклеус тима из прошле сезоне (Лазић, Берон, Добрић, Давидовац, Симанић, Човић, Оџо, Перпероглу, Фаје и Ненадић) и да га појача провјереним и искусним играчима какви су Гист, Џенкинс, Браун Дерик и Браун Лоренцо, уз повратнике Огњена Кузмића и Николу Јовановића.

Поред ове осморице играча у "црвено-бијелом", Србију ће од играча у елитном такмичењу представљати још и Калинић и Штимац у Фенербахчеу, Недовић у Арманију из Милана, Јовић у Химкију, Мицић у Ефесу, Лучић у Бајерну, Пено у Алби и Маринковић у Валенсији.

Уз поменуте играче, међу којима ће добар дио имати важне улоге у својим тимовима, и са клупе ће Срби бити у фокусу.

Жељко Обрадовић са Фенером који је довео ДеКолоа и Вилијамса "јурити" своју десету титулу првака, а Светислав Пешић са силно појачаном Барселоном (Миротић најзвучније појачање) свакако представља озбиљног кандидата и једног од фаворита за освајање трофеја.

Без дилеме, очекује нас и дуга и узбудиљва сезона.

Парови првог кола:

четвртак:

Химки - Макаби 19.00
Панатинаикос - Црвена звезда 20.00
Бајерн - Армани 20.30
Реал Мадрид - Фенербахче 21.00

петак:

Жалгирис - Басконија 19.00
Ефес - Барселона 19.30
Алба - Зенит 20.00
Асвел - Олимпијакос 20.45
Валенсија - ЦСКА 21.00