latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:09 ⇒ 09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Афера "матичне ћелије": Спрема се тужба?

Адвокат Растко Петаковић поднијеће захтјев да се омогући приступ документацији о дјеци и узорцима њихових матичних ћелија повјерених швајцарској банци "Крио сејв".
Лабораторија - Фото: РТРС
ЛабораторијаФото: РТРС

Петаковић ће поднијети захтјев надлежном тужилаштву у Србији и полицији да се омогући приступ документацији и узорцима матичних ћелија поверених банци која је изгубила лиценцу за рад, пишу Новости.

Петаковић се обратио и премијерки Ани Брнабић и Министарству спољних послова тражећи помоћ државе.

Из МСП је добио потврду да ће преко Амбасаде у Белгији помоћи у проналажењу адвоката и преносу информација, наводи лист.

Петаковић ће од тужилаштва тражити да огранак ове банке у Србији достави документацију. Да је пропуста у раду "Крио сејва" било, у јавном обраћању клијентима признао је и његов извршни директор Фредерик Амар.

- Још покушавамо да дођемо до информација у каквој су тачно позицији аустријски 'Крио сејв' и директор Амар, чије писмо је заправо 'једна тужна прича са оправдањем: било је тешко, па смо морали да кршимо закон' - каже Петаковић.

"Крио сејву" је 240.000 породица из више земаља поверило око 330.000 узорака матичних ћелија, међу којима је, према неким проценама, 13.000 из Србије, пишу Новости.