latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:19 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Могуће да БиХ никада не добије власт

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић упозорио је да се БиХ налази у великој кризи из које не види излаз и истакао да није искључена могућност интервенције међународне заједнице.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- То неком изгледа као сукоб лидера СНСД-а и СДА Милорада Додика и Бакира Изетбеговића, као сукоб Срба и Бошњака, за мене ово изгледа као озбиљан проблем за БиХ из кога не видим излаз - рекао је Петковић за "Еуроблиц".

Он каже да се први пут појавило условљавање за формирање власти на нивоу БиХ, овај пут од Бошњака према Србима, али би сљедећи то можда било од Срба према Бошњацима.

- То значи да постоји реална могућност да БиХ никад више у будућности неће имати власт. Поставља се питање колико је уопште потребно постојање БиХ и да ли ће моћи опстати на овај начин без евентуалне међународне интервенције или неких нових прегруписавања унутар БиХ? - упитао је Петковић, који је и потпредсједник Уједињене Српске.

Он сматра да овај пут Срби не смију трпјети било какве посљедице јер нису криви за неформирање власти на нивоу БиХ.

- Нису Срби поставили било какве услове, то су урадили предсједавајући Предсједнипштва БиХ Жељко Комшић и СДА која га подржава. Сигурно је да ће Додик користити позицију српског члана Предсједиштва БиХ, али и то што има двотрећинску подршку у Народној скупштини Републике Српске - рекао је Петковић.