latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:43 | Аутор: СРНА

Исплата додатне новчане подршке породицама

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске данас је, поводом Недјеље дјетета, почео исплату новчане помоћи за четири породице у којима су рођене тројке, за 182 дјеце под старатељством и за 38 породица са троје или више дјеце са сметњама у развоју, речено је Срни у овом фонду.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: РТРС
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: РТРС

У Српској су од прошлогодишње Недјеље дјетета до овог мјесеца у двије породице у Зворнику рођене тројке, као и у породицама у Милићима и Братунцу, а планирано је да ове породице посјете министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић и уруче им симболичне поклоне и ваучере на износ од по 2.100 КМ.

Породице са рођеним тројкама остварују у Фонду и право на опрему за новођенче од 750 КМ и 1.800 КМ на име пронаталитетних мјера.

За дјецу под старатељством биће исплаћено по 100 КМ или 18.200 КМ за 182 дјеце у 141 породици.

По 100 КМ биће исплаћено и за 125 дјеце у 38 породица са троје или више дјеце са сметњама у развоју.

- Све активности предвиђене у Недјељи дјетета од 7. до 13. октобра имају за циљ подстицање и организовање разноврсних културно-образовних и рекреативних манифестација посвећених дјеци, те генерално унапређењу развоја дјечије заштите - истичу у Фонду.

Активности ће бити реализоване широм Републике Српске и обухватиће манифестације које за циљ имају промоцију и унапређење образовања, инклузивног образовања и васпитања, те здравља и права дјетета, а нарочито едукације дјеце и родитеља о положају дјеце из рањивих групација.