latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:18 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Сагласност о приступању ЕУ битна за будућност БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је данас на састанку са члановима Колегијума Представничког дома парламентарне скупштине БиХ да је за будућност ове земље веома значајан висок степен сагласности домаћих актера у вези са приступањем ЕУ.
Јохан Затлер  са члановима Колегијума Представничког дома парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Јохан Затлер са члановима Колегијума Представничког дома парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Затлер је подсјетио на мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и 14 кључних приоритета из тог документа, те истакао да ће један од његових главних циљева бити рад на акционом плану на испуњењу тих приоритета.

Посебно је нагласио ратификацију пакета ИПА 2018 за БиХ, затим ратификацију Конвенције о узајамној административној помоћи у пореским питањима, као и успостављање рада Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање БиХ и ЕУ.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић рекао је да су односи унутар Представничког дома парламента БиХ и Колегијума врло коректни, али да политички односи још нису такви да се може постићи договор о сазивању сједнице овог дома, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Он је додао да ће наставити да се залаже за успостављање пуног рада Парламентарне скупштине, посебно наводећи проблеме неусвајања буџета, те чекања на ратификацију финансијских споразума вриједних око милијарду евра за капиталне инфраструктурне развојне пројекте.

Према ријечима Звиздића, актуелна ситуација је примјер колико политика успијева надвладати оно што разум налаже као рационалан приступ креирању будућности БиХ.

Звиздић је рекао и да пристајање на било какво непоштовање владавине закона, као темељног принципа на којем почива ЕУ, може представљати увод у својеврсну анархију.

Он је изразио наду да ће дијалогом бити пронађена заједничка рјешења која отклањају такве пријетње.

Први замјеник предсједавајућег Небојша Радмановић нагласио је да, осим добре жеље, ЕУ треба пружити конкретнију помоћ БиХ, јер му се, додао је, некада чини да те помоћи нема, што подстиче скептицизам грађана према ЕУ.

Он је додао да БиХ испуњава све више услова, али да су у Европи све бројнији они који нису наклоњени проширењу ЕУ, због чега би било битно да ЕУ има снажнији приступ према БиХ.

Други замјеник предсједавајућег Дома Борјана Кришто указала је на чињеницу да је БиХ земља три конститутивна народа, те да је као представник хрватског народа дужна апеловати да се више чини на имплементацији одлуке судова, како домаћих, тако и међународних, које ће значити равноправност свих.

Она је додала да се нада да ће интензивнијом сарадњом у скорој будућности бити пронађена рјешења која су у општем интересу.