latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:31 | Аутор: Агенције

Путин напао Грету: Објасни земљама у развоју зашто треба да наставе живјети у сиромаштву

Руски предсједник Владимир Путин критиковао је у сриједу на енергетском форуму у Москви младу климатску активисткињу Грету Тунберг, назвавши је “лоше информисаном тинејџерком коју одрасли искоришћавају“.
Путин и Грета - Фото: илустрација
Путин и ГретаФото: илустрација

Путин је изјавио да би 16-годишњакиња током своје кампање за смањење употребе фосилних горива требало да “земљама у развоју објасни зашто би требало да наставе да живе у сиромаштву“.

– Жалосно је што Грету користе неке групе како би постигле сопствене циљеве – рекао је Путин, који није именовао групе о којима је причао.

– Можда ћу вас разочарати, али не дијелим широко одушевљење Гретиним говором. Нико није Грети објаснио да је модеран свијет комплексан и различит. Људи у Африци или бројне азијске земље желе да живе на истом нивоу као што се живи у Шведској. Сад нека објасни земљама у развоју зашто би требало да наставе да живе у сиромаштву и да не буду попут Шведске – рекао је руски предсједник на енергетском форуму.

Путин је истакао и да младим људима који се баве питањима заштите околине треба дати подршку, али да треба осудити када неко искоришћава дјецу или тинејџере за сопствене интересе.

– Сигуран сам да је Грета љубазна и врло искрена дјевојка. Али, одрасли морају учинити све да не доводе дјецу и тинејџере у екстремне ситуације – рекао је Путин.

Подсјетимо, Швеђанка је са 16 година постала глас милиона забринутих младих особа које разврставају своје смеће, чисте плаже, окрећу леђа месу и авионима и гласају за зелене.

Њен говор, већ назван “Како се усуђујете?“, слушали су бројни политичари на недавном климатском самиту Уједињених нација.

– Својим празним ријечима украли сте моје снове и моје дјетињство – рекла је тада Греда, видљиво љутита и на ивици суза.