latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова директорка ММФ: Поправићу кров прије удара олује

Владе морају да повећају јавне инвестиције или да спроведу структурне промјене како би подстакле раст прије него економски услови додатно ослабе.
Кристалина Георгијева - Фото: nezavisne novine
Кристалина ГеоргијеваФото: nezavisne novine

То је поручила нова генерална директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.

- Глобална економија наставља да разочарава. Непредвидивост трговинских спорова, волатилност кретања цијена капитала, Брегзит, сукоби и природне катастрофе, могу изазвати велике економске поремећаје - оцијенила је Георгијева у интервјуу за Волстрит Џурнал.

Као примјере опасних нестабилности које пријете свијету навела је недавни напад на саудијска нафтна постројења и скок цијена нафте који је наступио након тога.

Говорећи о својој претходници на позицији директора ММФ-а, Георгијева је изјавила да би Кристин Лагард у тренутку "када сунце сија обично рекла да је тренутак да поправимо кров".

- Ја долазим у тренутку када има облака и повремених киша и моја порука је да више не постоји могућност за одлагање поправке крова - поручила је Георгијева, која је ове недјеље ступила на челну позицију у тој међународној институцији.

Додала је и да ће се под њеним вођством ММФ више фокусирати на питања неједнакости, корупције и климе, као и на ефекте брзих технолошких промјена.