latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:02 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Случај "Младић": Усмена расправа о жалбама на прољеће идуће године

Усмена расправа о жалбама у процесу против некадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића биће одржана најраније идућег прољећа, речено је у Хагу на статусној конференцији Механизма, правног насљедника Хашког трибунала.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Током расправе о стању у поступку, предсједавајући судија Приска Матимба Нијамбе рекла је да ће одбрана и оптужба о термину одржавања усмене расправе бити обавијештене на вријеме.

Судија Нијамбе истакла је да стране у поступку додатне информације могу очекивати прије сљедеће статусне конференције, заказане за 30. јануар 2020. године, пренијели су београдски медији.

Младићев бранилац Бранко Лукић замолио је Апелационо вијеће да, због других обавеза заступника одбране, термин усмене расправе закаже бар "три-четири мјесеца унапријед, ако је могуће".

О здравственом стању генерала Младића, бранилац Лукић је први пут говорио у дијелу расправе затвореном за јавност.

У сљедећој фази поступка, браниоци и тужиоци ће своје жалбе усмено образложити пред Апелационим вијећем судског Механизма у Хагу, правног насљедника Хашког трибунала.

Осим предсједавајуће Нијамбе из Замбије, у том вијећу су и судије Амината Енгум из Гамбије, Гебердао Кам из Буркине Фасо, Сејмор Пентон са Јамајке и Елизабет Ибанда-Нахамија из Уганде.

Генерала Ратка Младића /76/ Хашки трибунал је неправоснажно осудио на доживотни затвор за злочине у БиХ у минулом рату. На првостепену пресуду жалбу су уложили и Младићева одбрана и хашко тужилаштво.

Послије улагања жалби и размјене писаних аргумената одбрана генерала Младића и хашко тужилаштво требало би да жалбе усмено образложе пред судијама.

Генерал Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији.

Суђење је почело 16. маја 2012. године. Првостепеном пресудом од 22. новембра 2017. године осуђен је на доживотни затвор.