latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:59 ⇒ 04/10/2019 | 08:36 | Аутор: РТРС

Од 1. јануара примања у Српској већа и до 20 одсто

Плате у Републици Српској од 1. јануара сљедеће године биће веће од пет до 20 одсто. За ту намјену, из буџета ће бити издвојено 70 милиона КМ. То је договорено на састанку Радне групе СНСД-а за израду приједлога политике повећања плата у Српској. Тиме би требало да буде постигнут циљ да просјечна плата буде хиљаду КМ.

Најављено - учињено. Бивши и садашњи премијери из СНСД-а заједно са лидером те странке Милорадом Додиком, тражили су рјешење за повећање плате радницима у Српској. Након мање од сат времена, пред медије су изашли са приједлогом мјера. Најнижа плата од првог јануара биће 500 КМ. Раст свих плата у јавној управи подијелили су у платне разреде.

- Оне плате које су сада 500 КМ биће повећане за 20 одсто, плате од 500 до 1.000 КМ биће повећане за 10 одсто, а плате од 1.000 до 1.800 КМ биће повећане за седам одсто, док ће плате буџетских корисника преко 1.800 КМ бити повећане за пет одсто - прецизирао је Додик.

Због овог повећања, у буџету ће бити неопходно обезбиједити 70 милиона КМ. 25 милиона потребно је обезбиједити за плате у здравству, које се од 1. октобра обрачунавају према новој цијени рада од 145 КМ. СНСД нема намјеру да ту стане, када је ријеч о овом сектору.

Додик је појаснио да ћеплате медицинским сестрама бити повећане за 80 КМ и да ће оне имати плату од 1.100 КМ, док би плата љекара специјалиста износила 2.073 КМ без дежурстава која се плаћају и обезбјеђују у складу са законом.

Политика плата, према Додиковим ријечима, биће доминантна политика СНСД-а. Циљ је, каже, задржавање радника и додатна стабилизација и сигурност исплате плата.

- Водили смо рачуна да се не иде са повећањем које би угрозило редовност исплате и да се не повећавају плате које би направиле дубиозе у јавним рачунима и на тај начин се приближили повећању просјечне плате од 1.000 КМ - рекао је Додик.

Ово је једино питање којим су се функционери СНСД-а бавили на састанку. Договорене су конкретне мјере - доношење неопходних аката, као и креирање програма економских мјера и буџета за сљедећу годину.