latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:13 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворени 16. Октобарски правнички дани (ФОТО)

У организацији Правног факултета и Удружења правника Републике Српске, у Бањалуци су отворени 16. Октобарски правнички дани. Током два дана, планирано је излагање 89 реферата 111 аутора.

Није лако, наводе правници, бавити се овом материјом, ни у мого једноставнијим правним системима од онога који дефинише Босну и Херцеговиону и Републику Српску.

- Наш правни живот бременит је проблемима и драме. У оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, који је Бих потписала покушавамо да извршимо хармонизацију права, иде споро јер заједничке институције не функционишу - каже Жељко Мирјанић, декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Бањалука: Правнички дани (Фото: РТРС)

Рајко Кузмановић, предсједник Удружења правника Републике Српске истакао је да је већ данас констатовано да и Република Српска тешко проводи нека правна средства и путање, због тога што се у БиХ и Српској сусрећемо са пет правних система који су минули.

Због великог броја стручњака, али и чињенице да се закључци и препоруке с овог скупа често примјењују у изради закона, Октобарски правнички дани један су од најзначајнијих регионалних догађаја ове врсте.

- Сваки амбијент који је попут нашег носи додатне изазове и за правну струку и науку, у пракси, и за рад институција и друштва - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Све што у два дана буде представљено у виду реферата, биће објављено у зборнику радова.