latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:28 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Дунавска стратегија шанса и за Српску

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић учестовао је на 8. Дунавском бизнис форуму у Новом Саду. Ријеч је о једном од најзначајнијих регионалних скупова, посвећеном спровођењу Дунавске сратегије и утицају бизниса на њен развој.

Веома је важно да се људи и привреде повезују, а Репулика Српска има потенцијале у областима енергије, шумарства и туризма које може да понуди земљама Европске уније, рекао је Чубриловић на конференцији.

- Република Српска има енергију коју може да по најповољнијим условима понуди развијеном свијету, а то је врло тражен  производ. Има природне ресурсе, шуме, као и туристичке потенцијале који још нису довољно представљени ни развијени - навео је Чубриловић.

Конференција је значајна за развој балканских земаља и у томе искуство Европске уније и фондови могу да помогну у политичком и економском смислу. Најважније је да се заустави одлив мозгова из тих земаља, сматра Бранко Ковачевић, члан Савјета за високо образовање Србије.

- Сви имају проблеме јер највиталнији људи одлазе и не могу живјети у својим земљама од свога рада. Требало би развијати  привреду и економију да би људи остали, те уредити тржиште рада које мора да буде много веће и да сарађујемо са бољима од нас, да учимо од њих и да будемо конкурентни на том тржишту - рекао је Ковачевић.

Дунавска стратегија повезује 14 земаља региона, чланица Европске уније и оних земаља које желе да то постану.

Милош Ненезић, предсједник Уније послодаваца Србије, рекао је да свака земља има своје задужење у оквиру Стратегије.

- То није ограничавајући фактор, јер у оквиру сваког циља, односно поједничне стратегије може да се укључи свака земља појединачно или свака фирма, институција или појединац да би дао свој допринос - појаснио је Ненезић.

Чубриловићу је вечерас уручено признање "Дунавски цвет" за несебичан ангажман у повезивању људи, идеја и тржишта у региону, што је и главна порука Дунавске стратегије и докумената економског и друштвеног развоја земаља Подунавске регије.