latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:41 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Соколац планира изградњу Градске куће

У Сокоцу планирају изградњу Градске куће, која би објединила више установа. Аутор идејног рјешења, млади али међународно афирмисани архитекта Новица Мотика, предвидио је да, поред локалне управе, у Градској кући буду смјештени музеј, једна од најстаријих библиотека на овим просторома, мулти-функционална дворана, галерија, спомен - соба... Општинска управа увјерена је да ће пројекат подржати владе Српске и Србије.

Објекат корисне површине 2.300 квадратних метара смјештен на тргу површине 6.150 метара квадратних, са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем.

Тргом ће доминирати споменик партијарху Павлу висине осам метара.

Порушени хотел "Романија" надомјестила би грађевина, којој је пројектант, равноправно са карактером садржаја подарио и тежину историјских знамења. Мотика се опредијелио за неокласицизам.

- Трг, споменик, Градска кућа са историјским садржајем - музеј, позориште, спомен - соба, једна од најстаријих библиотека на нашим просторима, галерија, то су наше светковине, културна насљеђа, која кроз историју причају - истиче Новица Мотика, архитекта - аутор идејног рјешења Градске куће на Сокоцу.

Предрачунска вриједност објекта сеже до четири и по милиона КМ, пројектна документација за коју би средства издвојила општина, најмање 200.000 КМ. Ни близу тих износа не досежу могућности мале општине, на источној капији Града, али досадашња улагања Владе Српске, а и Владе Србије оправдавају очекивања да подршка неће изостати.

- Ја нисам никада враћен ни са једним пројектом из Владе Српске али нисам ни тражио средства за неке нереалне ствари. Ово је капитални објекат који ће значити за Републику Српску. Ова кућа са манастиром и српским војничким гробљем сигурно ће бити значајна за српску историју - рекао је Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Идејни пројекат у анкети на општинској страници подржало је 90 одсто грађана. И наши саговорници углавном вјерују у његову реализацију.

Живот на Гласиначком пољу сеже и до праисторије. За бројне ископине из периода палеолита, бронзаног и жељезног доба расуте по музејима у Аустрији и БиХ, градњом Градске куће и музеја основано би се могло тражити да буду враћене завичају.

При том достојно мјесто и за Народну библиотеку основану још 1926. године, спомен - собу погинулим борцима, као и мултифункционалну салу са 250 мјеста.