latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:42 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Комшић први не поштује институције БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је смијешним и неозбиљним позив Жељка Комшића, члана Предсједништва, упућен министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову да поштује став институција БиХ, а да их при том сам не поштује.

Додиково реаговање услиједило је након што је Комшић затражио од Лаврова да поштује опредјељење БиХ за чланство у НАТО. Подсјетио је Комшића да таквог става нема и да је војна неутралност општеприхваћени став Републике Српске.

Прије више од деценију дијелио је "пацке" и пријетио премијеру Србије Војиславу Коштуници, а сада недипломатски држи лекције министру спољних послова Русије, која је гарант Дејтонског споразума. Комшић подсјећа Лаврова на његову изјаву из 2009. године, када је први пут био у Сарајеву, да је Русија против ширења НАТО-а али ако је НАТО избор БиХ, да ће то поштовати...

Дијелимично тачно, међутим пренебрегао је Комшић да каже да је Лавров тада рекао да одлуке о придруживању НАТО-у БиХ не смије да доноси под притиском. То је суштина и недавне изјаве руског министра која потвруђује конзистентност руске политике према БиХ.

- САД и неке водеће западноевропске државе захтијевају да бошњачке и поједине хрватске политичке партије које су под њиховим утицајем заузму курс ка стварању унитарне државе у Босни. Циљ је једноставан, увести Босну у НАТО - рекао је Лавров.

Трагикомично је када се "мали" осмјеле да дијеле лекције "великим". Још трагичније је неког оптуживати да не поштује институције БиХ, при том их и сам не поштује, каже српски члан Предсједништва БиХ.

Додик пита Комшића ако је у БиХ све завршено у вези са НАТО, зашто се од Срба тражи потпис и сагласност на слање тзв. ГНП за чланство у НАТО?

- Ако Бошњаци могу да наставе са НАТО интеграцијама без Срба и Републике Српске, зашто то не учине? Није став Републике Српске у вези НАТО интеграција став Руске Федерације, то је став Српске, а о разлозима за такву одлуку говорили смо више пута - категоричан је Додик.

Комшић, али и остали бошњачки званичници, позивају се на, како кажу, одлуку Предсједништва о жељи БиХ да буде чланица НАТО, при томе упорно игноришу став српског народа о том савезу, исказан кроз Декларацију о војној неутралности, усвојену у Народној скупштини Републике Српске. Отишли су корак даље и формирање власти на нивоу БиХ условили наставком НАТО–пута.

- Не постоји сагласност о тзв. ГНП за чланство у НАТО и не знам зашто се то поставља као услов за формирање власти. Ако је овдје ријеч о политици условљавања, онда ћемо и ми додати још неке услове - нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Без сумње - над БиХ преплићу се интереси НАТО-а и Руске Федерације. Медијске и политичке експозитуре НАТО у Сарајеву аплаудирају када цивилни и војни званичници са Запада поручују да нам је будућност у том савезу, а када руски дипломата само упозори да је одлука о чланству на народима у БиХ, то је онда ширење тзв. малигног "руског" утицаја.