latinica  ћирилица
04/10/2019 |  08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракета

Русија помаже Кини да направи систем за упозорење од ракетних напада, какав тренутно имају само САД и Русија, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

- Ми сада помажемо нашим кинеским партнерима да развију систем за упозорење од ракетних напада. Ово је веома озбиљна ствар, која ће драматично побољшати одбрамбене капацитете Народне Републике Кине - рекао је Путин на дискусионом форуму "Валдај" - пренио је синоћ ТАСС.

Он је додао и да изгледа да су САД "бар неколико година" радиле на развоју нове ракете, која потпада под Споразум о нуклеарним снагама средњег домета, док је он и даље био на снази.

Путин је на скупу говорио и о другим темама, укључујући ситуацију у Персијском заливу, Украјини, сукобу Саудијске Арабије и Ирана...

Он је рекао да вјерује да је украјински предсједник Володимир Зеленски искрен у намјери да ријеши сукоб на истоку Украјине, у складу са својим предизборним обећањима.

- Људи чекају да ово питање буде ријешено. Мислим да он то искрено жели, ово је његово искрено увјерење или бар тежња. Тешко ми је да кажем у овом тренутку да ли ће то успјети да уради, да ли ће моћи да се одупре онима који су против тог процеса - рекао је Путин.

Путин је предложио да се формира организација, у чијем раду би учествовале Русија, САД, европске и друге земље као би се ријешила питања у Персијском заливу.

Он је подсјетио да је Русија дошла до идеје о развоју концепта за обезбјеђивање колективне безбједности у Персијском заливу у јулу ове године, оцјенивши да је та идеја и даље актуелна због "насилне и непредвидиве ситуације у региону".

- Нудимо да оставимо по страни наше разлике и узајамне претензије како би, праткично од нуле, формирали организацију за безбједност и сарадњу у региону, која би укључила Персијске земље, као и Русију, Кину, САД, ЕУ, Индију и друге државе које су заинтересоване као посматрачи - рекао је Путин.

Он је позвао Иран и Саудијску Арабију да не користе територију Сирије као мјесто сукоба.

Путин је рекао да зна да руководство Саудијске Арабије и Ирана жели мир и добробит сиријском народу.

- И ми их позивамо да се воде тим плементим мотивима и учине сваки могући напор како не би користили сиријску територију као мјесто сукоба - поручио је Путин.

Предсједник Русије рекао је и да је увјерен да ће бити немогуће ријешити глобалне проблеме без учешћа азијских земаља.

У супротном, како је нагласио, било која рјешења, постигнута на неки други начин, не могу се сматрати легитимном.

Путин је истакао и да је Русија против формирања нових војних блокова и нагласио да је Асоцијација нација Југостичне Азије (АСЕАН) главна организација у Азији.

- Наш концепт је да не би требало стварати нове блокове, попут Сјеверноатланске алијансе након Другог свјетског рата - рекао је Путин.