latinica  ћирилица
04/10/2019 |  08:56 | Аутор: Агенције

Представа "Ноћ богова" одушевила Нови Град

Београдски глумци Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша Илић одиграли су синоћ у препуном амфитеатру Културно-образовног центра у Новом Граду представу "Ноћ богова".
Представа - Фото: СРНА
ПредставаФото: СРНА

Трагикомедија и политичка фарса, настала по тексту хрватског позоришног писца Мире Гаврана, у којој Ћетковић тумачи лик краља Луја Четрнаестог, Луткић дворске луде и Илић писца Молијера, одушевила је Новљане.

– Луткић је донио текст, прочитали смо га и дали Марку Манојловићу, режисеру и онда смо заједно направили ову мало необичну представу. Изведена је 100 пута и сваки извођење доживљавамо као приватни џез и позоришни тренинг – рекао је Илић.

Он је навео да у представи Луј Четрнаести – Краљ Сунце, дворски писац Молијер и дворска луда сједе у винском подруму и вријеме је такво да могу један другом све да кажу.

– Текст је настао 1986. године, кад је у бившој СФРЈ такође био један “Краљ Сунце“, али то није усамљен случај јер људи на власти, с ауторитетом, тако се понашају. Потребни су им и дворски писци и дворске луде, а писцима су потребни људи на власти, потребни су једни другима само што се то редовно заврши лоше за писце – додао је Илић.

Он је рекао да представу изводе од 2015. године, те да је добро прихваћена код публике јер је комуникативна и актуелна.