latinica  ћирилица
04/10/2019 |  09:11 ⇒ 16:19 | Аутор: Агенције

Дубравка Шуица добила зелено свјетло Одбора за уставна питања ЕП

Хрватска кандидаткиња за потпредсједницу Европске комисије Дубравка Шуица након саслушања у Европском парламенту има потребну већину за позитивну оцјену.

Одбор за уставна питања, појачан члановима Одбора за рад и социјална питања те Одбора за женска права и равноправност сполова саслушали су у четвртак навече Дубравку Шуицу, кандидаткињу за потпредсједницу Комисије за демократију и демографију.

Одмах након саслушања састали су се координатори политичких група. Према незваничним информцијама из Европског парламента Шуичиним наступом задовољни су у њеној политичкој групи ЕПП-у, затим социјалдемократи , либерали и европски конзевативци и реформисти (ЕЦР). Против су крајња љевица, Странка европске љевице и крајња десница Идентитет и демокрација те зелени.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић већ је честитао Шуици на успјеху.

- Честитам на потврди у Одбору за уставна питања Еуропског парламента за потпредсједницу Еуропске комисије за демокрацију и демографију. Велики успјех за Хрватску! - поручио је Пленковић прекоТтwиттера.

Сви предложени кандидати морају проћи саслушања пред надлежним одбором Европског парламента. Који одбор или више њих саслушава поједине кандидате зависи о ресору који им је додијељен.

Координатори у Одбору за уставна питања сада требају у року од 24 сата послати челницима парламентарних одбора повјерљиво писмо с препорукама је ли Шуица прошла тај тест.

Конференција предсједника парламентарних одбора 15. октобра ће оцијенити исходе свих саслушања и доставити своје закључке конференцији предсједника Европског парламента коју чине предсједник ЕП-а и шефови посланичких клубова. Она доноси коначне процјене и одлучује који су кандидати задовољили, за које траже ново саслушање, а за које нове алтернативне кандидате.

Буде ли потреба за додатним саслушањем или саслушањем алтернативних кандидата, то ће се организовати 14. и 15. октобра.

Гласање о цијелој ЕК предвиђено је 23. октобра на пленарној сједници у Стразбуру ако све прође у реду, нова комисија преузима дужност 1. новембра.