latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:09 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Весковићу осам година затвора због пљачке 1,78 милиона КМ

Суд БиХ осудио је на осам година затвора држављанина Црне Горе и Србије Милосава Весковића /41/ због пљачке возила Павловић банке из Бијељине 2005. године када је украдено 1.789.540 КМ и покушаја још једне сличне крађе исте године.

Весковић је раније споразумно признао кривицу за кривична дјела организовани криминал и разбојништво, почињена 2005. године, а у изречену казну затвора урачунава се вријеме које је оптужени провео у притвору, почев од 18. маја прошле године, саопштено је из Суда БиХ.

Он је обавезан да са осуђенима Анесом Курбеговићем и Младеном Мићићем плати оштећеној Павловић банци износ од 1.789.540 КМ на име накнаде штете настале извршењем кривичног дјела, са законском затезном каматом почев од 2. јуна 2016. године.

Весковић је крив што је постао припадник међусобно повезаних и организованих група људи које су припремале и вршиле дјела која у међусобној повезаности радњи и посљедица имају обиљежја кривичних дјела прописаних Кривичним законом БиХ, Кривичним законом Федерације БиХ и Кривичним законом Републике Српске.

Припадници групе су овим радњама остварили заједничку или појединачну противправну корист у новцу, материјалним добрима или другим облицима користи, у којој су улоге појединих припадника група међусобно повезане, подијељене и разграничене с обзиром на положај сваког припадника групе и које по структури припадника група, те структури и посљедицама кривичних дјела која врше, надилазе границе ентитета и међународне границе БиХ.

У августу 2005. године лице чији су иницијали Р.С. је, с циљем извршења кривичног дјела разбојништво на штету Павловић банке, организовало криминалну групу којој је приступио и Весковић.

Припадници групе су припремили потребну опрему и ватрено оружје, те прикупили сазнања о начину и времену транспорта новца на путној комуникацији Хан Пијесак-Соколац.

Они су 30. августа 2005. године припремили засједу, те након заустављања путничког моторног возила "ауди а-четири", којим су управљала два радника Павловић банке из Бијељине, под пријетњом ватреним оружјем савладали и везали раднике, након чега су их заједно са возилом превезли на раније договорено мјесто у шуми, гдје су украли 1.789.540 КМ.

Лице чији су иницијали Е.Д. је у новембру 2005. године, с циљем извршења кривичног дјела разбојништва на штету Нове банке Бијељина, пословница у Источном Сарајеву, организовало групу којој је приступио и Милосав Весковић.

Након што је Е.Д. од њему познатог лица 9. новембра 2005. године добило дојаву да транспорт новца из Сарајева креће у Нову банку Источно Сарајево, кренули су у намјери да пресретну возило и украду 2.215.500 КМ.

Када је блиндирано комби возило, власништво "Секјурити сентурион", стало испред банке и отворило задња врата, дошло је до покушаја крађе новца и употребе ватреног оружја са припадницима обезбјеђења који су покушали да се одбране од напада, након чега су припадници групе побјегли са лица мјеста.