latinica  ћирилица
04/10/2019 |  15:54 | Аутор: СРНА

Сједница Дома народа ФБиХ окончана без усвајања дневног реда

Делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ нису усвојили предложени дневни ред, чиме је окончана данашња сједница.

За предложени дневни ред гласало је 20 посланика, 17 је било против, док је шест било уздржано.

Данашњу сједницу обиљежио је неуспјешан покушај конституисања Клуба Срба и избора њиховог предсједника.

Делегат СДП-а Игор Стојановић, који је предложио конституисање Клуба Срба, рекао је након неуспјешног покушаја да један народ неће равноправно учествовати у раду Дома и да то парламентарно тијело нема уставност.

Дом народа требало је да по скраћеном поступку разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима, којим се отклањају постојеће сметње у раду инспекцијских органа, покреће поступак хармонизације рјешења у легислативи из области прекршаја у ФБиХ са важећим прописима о прекршајима на нивоу БиХ и Републике Српске.

Пред делегатима требало би да се нађе и Приједлог закона о измјенама Закона о висини стопе затезне камате на јавне приходе, Приједлог закона о допунама Закона о просторном планирању и кориштењу земљишта на нивоу ФБиХ и Приједлог закона о занатству и сродним дјелатностима у ФБиХ.

Делегати је требало да разматрају и Нацрт закона о заштити ваздуха којим се уређује заштита и управљање квалитетом ваздуха, планирање квалитета и мјере за побољшање квалитета ваздуха уз мјере заштите озонског омотача и ублажавања и прилагођавања климатским промјенама.

Овим законским рјешењем дефинисани су и послови мјерења квалитета ваздуха и емисија, информисање и извјештавање, финансирање заштите и побољшања квалитета ваздуха, информациони систем, управни надзор, те казнене одредбе.

На данашњој сједници требало је да буде разматран и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама, закона о подстицању развоја мале привреде у ФБиХ, подршци породицама са дјецом у ФБиХ, те измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова.