latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:29 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Салиховићев предмет упућен Kантоналном суду

Сарајевски Општински суд упутио је на поступање Кантоналном суду Сарајево предмет против бившег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића, који је оптужен за злоупотребу положаја или овлаштења, јавила је Балканска истраживачка мрежа.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Иако је оптужница против Салиховића подигнута још у новембру 2018. године, судски поступак још није почео.

Суд БиХ упутио је Салиховићев спис у фебруару 2019. године Општинском суду, који се потом "огласио стварно ненадлежним за одлучивање по оптужници Тужилаштва БиХ", те је предмет упућен на вишу инстанцу због запријећене казне.

- Кантонални суд у Сарајеву запримио је предмет против Горана Салиховића на поступање по надлежности и у том предмету није почело суђење, односно није заказан главни претрес - речено је БИРН-у у Кантоналном суду.

Салиховић је крајем јануара ове године негирао кривицу у Суду БиХ, а убрзо је, почетком фебруара, тај суд донио рјешење којим се поступак против њега преноси на сарајевски Општински суд, како би се обезбиједило "непристрасно и правично суђење".

Оптужница терети Салиховића да је прибавио имовинску корист у износу већем од 50.000 КМ, односно да је, као главни тужилац Тужилаштва БиХ, у периоду од фебруара 2013. до септембра 2016. године поступао супротно одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, чиме је прекорачио лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

Салиховић је дисциплинским поступком скинут с позиције главног тужиоца и остао је да ради као тужилац Тужилаштва БиХ.