latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:34 | Аутор: СРНА

Њемачка предлаже почетак преговора са Скопљем до краја године

Њемачка је предложила почетак преговора о чланству у ЕУ са Сјеверном Македонијом прије краја године и у принципу је сагласна да се покрене процес са Албанијом, али без одређивања тачног датима док Тирана не испуни одређене услове.
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com) -
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com)

У нацрту одлуке министара ЕУ за самит 15. октобра а у коју је увид имала агенција Ројтерс наводи се да "у свјетлу остварених реформи у реформама европски блок доноси одлуку да ће отворити приступне преговоре са Сјеверном Македонијом.

У тексту се истиче да би прва такозвана међувладина конференција или прелиминарни састанак између земље кандидата и званичника ЕУ требао бити одржан до краја ове године.

У документу има одређених дијелова припремљених за Албанију јер су ЕУ у забринути због корупције у тој земљи.

Њемачка се претходно противила чланству балканских држава али су посланици Бундестага прошлог мјесеца гласали за отварање преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Након гласања у Бундестагу, Њемачка је израдила нови, повјерљиви приједлог ЕУ, у који је, такође Ројтерс имао увид.

Текст у документу о Сјеверној Македонији стаје непромијењен, али нема датума за први међувладин сусрет са Албанијом већ се износи листа додатних реформи које Тирана треба спровести прије одржавања сличне конференције.

За било какву одлуку о почетку приступних преговора неопходна је једногласност свих чланица.

Аналитичари наводе да план, који ће бити изнесен пред чланице ЕУ ради дискусије на самиту средином октобра, представља могући компромис за оне у блоку чија је намјера да балканске државе приближе чланству али и даље наилазе на отпор Француске, Холандије и Данске.

ЕУ је прошле године требала да се сагласи са разговорима са Албанијом и Сјеверном Македонијом а потом у јуну али је та одлука одгађана усљед интерних спорова и "Брегзита".

Више од десет чланица ЕУ врши притисак да се покрену приступни преговори са овим балканским државама и упозоравају на све јаче присуство Русије, Кине и Турске у региону.