latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:33 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Нови Сад: Еногастрономска понуда Српске у центру пажње сајма

На 52. Међународном сајму "Лорист" у Новом Саду, у оквиру ког се одржава и сајам туризма, учествује око 500 излагача из 20 земаља, међу којима и они из Републике Српске. Данас је у центру пажње сајамског представљања, била еногастрономска понуда.
Сајам у Новом Саду - Фото: РТРС
Сајам у Новом СадуФото: РТРС

На сајму туризма у Новом Саду представља се интегрисана туристичка понуда Републике Српске. Важан сегмент који привлачи госте је и еногастрономска понуда, чији се дио нашао пред посјетиоцима.

- Потрудили смо се да представимо херцеговачка вина, вина из Требиња, крајишка вина, најнеобичнију и најновију награђену ракију од бундеве будимке, чувене ракије из Крајине. Наше колеге из Семберије донијели су прехрамбене производе - рекла је Нада Јовановић директорка Туристичке организације Републике Српске.

Туристичка организација Лакташи изнијела је пред посјетиоце сир трапист и квалитетна вина, по којима је све познатија.

- Општина Лакташи је позната и у бившој Југославији са наше двије бање - бања Лакташи и бања Слатина. Поред тога можемо се похвалити квалитетном гастрономијом. Задњих година развијамо виноградарство на подручју наше општине, имамо засађених преко 20 хектара винограда - истакла је Свјетлана Баштинац директорка ТО Лакташи.

И херцеговачка вина незаобилазан су дио еногастрономске понуде Српске.

- Представили смо нека херцеговачка вина по којима смо познати. Ту је жилавка и вранац као аутохтоне сорте, и наравно све оно остало што Требиње нуди као туристичка дестинација - рекао је Марко Радић директор ТО Требиње.

Међу најтраженијим одредиштима из Српске, била је Јахорина, која је већ постала препознатљива и широм свијета.

- Ово је један, јако битан сајам пред почетак сљедеће туристичке зимске сезоне, гдје ми очекујемо рапидан раст броја долазака и ноћења туриста - нагласио је Игор Тошић директор Туристичке организације Јахорине.

Заинтересованост посјетилаца сајма у Новом Саду оправдава оптимизам туристичких посленика, који се надају добрим резултатима.