latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:34 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Буџет спреман за повећање плата

Приједлог по којем би плате у Републици Српској, од 1. јануара сљедеће године, требале бити веће од пет до 20 одсто, а који је утврдила СНСД-ова радна група, биће достављен надлежним институцијама, најавила је предсједница Републике Жељка Цвијановић. Тај приједлог, поручује предсједница, усмјерен је ка породицама, јер се повећањем плата стварају бољи животни услови и стандарди, што би могло допринијети демографској обнови Републике Српске.

Већина предложених мјера добила је подршку и синдиката и послодаваца.

Пред институцијама Српске, до краја године захтјеван је посао. У непуна три мјесеца треба створити претпоставке да од нове године плате радницима у Српској, буду веће. Прије свега, Влада и Народна скупштина требало би да усвоје неопходне акте - међу њима и Буџет за сљедећу годину, који, према ријечима предсједнице Српске, може поднијети повећање плата.

- Средства за повећање плата биће обезбијеђена из буџета, а већ је речено да је то 65 милиона КМ. И ово што радимо уклапамо, све што радимо на повећању плата и то је својеврсна подршка породици - истакла је Цвијановићева.

Чињеница је, додаје, да се ради и на отварању што већег броја радних мјеста. Све је, каже Цвијановић, засновано на реалној рачуници.

- Никада нисмо предузимали ниједан нереалан корак. Ви медији, свједоци сте да због повећања плата и пензија нису изостала нека друга давања из буџета. Имамо могућности и хоћемо да наши грађани имају веће плате - додала је Цвијановићева.

За Савез синдиката, охрабрујући је приједлог СНСД-а за повећање плата корисницима буџета, али би, кажу, најнижа плата у Српској, од 1. јануара, требало да буде већа од 500 марака, колико предлаже СНСД.

- Најнижа плата у два корака требало би да достигне 600 КМ. Први корак је да то буде 550 КМ, а у идућем кварталу наредне године да се дође до најниже плате од 600 КМ - рекла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Овакав захтјев синдиката, нереалан је за послодавце. Њихова рачуница, слична је СНСД-овој.

Најнижа плата, требало би да буде половина износа просјечне плате. Када је ријеч о приједлогу повећања плата у јавној управи, постоји бојазан да би то додатно оптеретило буџет.

- Ми сматрамо да извор повећања плата које је реално потребно за одређен дио кадрова у јавној управи, треба доћи кроз смањење јавне управе, односно рјешавањем вишка радника који постоје у јавној управи - навео је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Власт у Српској, у протеклом периоду покренула је и неколико програма запошљавања, а стимулисано је и самозапошљавање.

Као примјер таквог програма, предсједница Републике наводи програм "Стартап", који подржава и Србија, а који подразумијева младе људе и предузетнике и све оне који хоће да се опробају у пословној дјелатности - наглашава предсједница Цвијановић.