latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:40 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Порука из Српске: Федерална полиција не може чувати нашу границу

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић вршио је притисак на директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића с намјером да на заштити границе Српске и Србије, усљед нелегалних миграција, ангажује припаднике федералног МУП-а. Галић је то и потврдио у изјави за нашу медијску кућу, иако Мектић демантује да постоји правилник у коме то налаже.

Притисцима којима је био изложен директор Граничне полиције БиХ, свједочили су директори свих полицијских агенција на нивоу БиХ и министри у Савјета министара у техничком мандату. Након радно консултативног састанка о проблему миграција 24. септембра, Мектић је тврдио да се политика дубоко увукла у руковођење полицијским агенцијма. Није Мектић прецизирао, али испоставило се, супротно. Галић је протурјечио Мектићевој намјери да на границу Српске и Србије доведе федерални МУП.

- Споразум је противзаконит, јер је по члану 18 Гранична полиција надлежна. Члан 19 предвиђа да би се могло довести у такву ситуацију када би надлежни орган прогласио вандредно стање те да министар може прогласити такво стање - наводи Галић.

Нелегалне миграције у БиХ далеко су од ситуације када би се прогласило вандредно стање, али да министар безбједности није минимализовао најаве мигранске руте кроз БиХ, могло је бити и далеко боље. Данас тврди да није било ни правилника, нити притисака да Галић потпише споразум са МУП-ом Федерације.

- Ма то се може уређивати нешто оперативним плановима, али сваки оперативни план који смо ми урадили смо слали Предсједништву на сагласност. Предсједништво није давало сагласност ни за војску, ни за ово, ни за оно - каже Мектић.

Под Мектићевим овим и оним вјероватно се скрива и намјера да неуставно и противзаконито на границу Српске и Србије, доведе припаднике МУП-а Федерације. МУП Српске, наглашава министар унутрашњих полсова Српске Драган Лукач, неће тражити да ради на заштити Федералне или кантоналне границе, јер они имају своју полицију, која је надлежна за те активности. При том, капацитети МУП-а Републике Српске нису сасвим искориштени.

- Нити је то потребно, нити је то могуће, а евентуално може да се у тај посао укључи полиција Републике Српске јер има довољно снага, ресурса и капацитета - наводи Слободан Жупљанин, декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту.

Док ресурсе МУП-а Српске, попут новоформиране Жандармерије избјегава, Мектић тражи пречице, наводећи друге да крше устав и законе.

- Нити министар безбједности, нити Министарство не може донијети било какав акт којим ће наложити да се полиција једног ентитета може наћи на територији полиције другог ентитета. Наглашавам, без доношења законског акта на нивоу БиХ никакав други акт не може бити старији од њега - истиче Средоје Новић, предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ.

Галић каже да Мектић често себи даје право на разноразне несувисле изајве.

А истина је, подсјећа Галић, да се Мектић оглушио на упозерења безбједносних структура да мигрантски талас неће заобићи БиХ и да данас минимализује проблем и намеће рјешења, за која и сам зна да су незаконита.