latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:49 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Золтан Дани у Бањалуци: Непријатељу опростити, али не заборавити

У оквиру обиљежавања двије деценије од НАТО-агресије на тадашњу Савезну Републике Југославије, у Бањалуци је, у организацији Центра за међународне односе из Бањалуке, предавање одржао Золтан Дани, командант посаде која је оборила амерички авион Ф-117. Дани је говорио о детаљима војног подвига учињеног изнад Буђановаца, али и мирнодопском тренутку кад се упознао с пилотом срушеног авиона.

Золтан Дани, командант јединице противавионског система “Нева” којим је, 27. марта 1999. оборен тзв. невидљиви Ф-117, каже да је подвиг постигнут захваљујући одлично увјежбаној посади. Успјеху након којег је немјерљиво порастао морал Војсци и народу Савезне Републике Југославије, претходила је одлична процјена о временским размацима напада и удаљености агресорских авиона од ПВО-дивизиона.

- Увјежбавали смо послугу за вођење ракета да брзо пређе на ручно праћење и да може да изврши борбена дејства, што није уобичајено. Послије тога смо увјежбавали да оператори ручног праћења на својим екранима прате минимални одраз авиона који није уобичајен - рекао је овај пензионисани пуковник Војске Југославије.

Дани каже да је дуго размишљао да ли да прихвати понуду да се упозна с пилотом обореног авиона Дејлом Зелком. Превагнуло је увјерење да су мир и опроштај врховне вриједности. То је, каже, поручио и документарним филмом “21.секунд”.

- Сматрам да ако некоме нешто опростимо да ипак нисмо заборавили, али тиме показујемо да је хуманост на нашој страни. То говори о нама а не о њему, који ће остати грешник - истиче Дани.

Један од јунака отпора НАТО агресији, пуковник Дани живи од скромне војне пензије и пекарског посла у којем се обрео. Признаје да је разочаран у неколицину надређених старјешина, због којих је поднио захтјев за пензионисање.

Колико је привржен својој Војсци и држави, доказао је и одбијањем понуде вриједне десет милиона долара, да војничку каријеру настави у једној од држава чланица НАТО-а.