latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:31 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Почели Дани Србије и Српске у Аустрији (ФОТО)

У Бечу је почела манифестација Дани Србије и Српске у Аустрији. До краја октобра институције културе и културно-умјетничка друштва из Српске моћи ће да се представе аустријској публици.

Манифестација је отворена богатим културно-умјетничким програмом. Ово је прва оваква манифестација у Бечу и институционално су иза ње стале и Република Српска и Србија.

Дани Србије и Српске у Аустрији (Фото: РТРС)

Отварању су присуствоале званице из културног и јавног живота Српске, Србије и Аустрије и представници дијаспоре.

Манифестација ће трајати до 30. октобра и њен програм највише је прожет културним садржајима. У наредним данима у Бечу ће бити урпиличено гостовање позоришта из Београда и Бањалуке, институције културе Републике Српске представиће се с неколико изложби, а програмом је предвиђено и гостовање бројних културно-умјетничких друштава.

Дани Србије и Српске у Аустрији (Фото: РТРС)

Битан дио програма су и презентације привредних и туристичких потенцијала Српске и Србије. Неки од привредника из дијаспоре, Аустрије и Српске, већ су се сусрели. Најважније је да они виде простор за продубљивање сарадње.

Дани Србије и Српске у Аустрији (Фото: РТРС)

Аустријској привреди потребни су ресурси Српске из области металске и дрвопрерађивачке индустрије. Они у сектору услуга виде простор за инвестиције у Српској. Хвале једноставност процеса регистрације предузећа, али су им спорне високе цијене царина.

Такође, расте обим трговинске размјене - изражен је суфицит.

Повезане вијести:

Филиповић: Велики интерес аустријских привредника за улагања у Српску