latinica  ћирилица
04/10/2019 |  20:01 | Аутор: СРНА

Мицотакис: Анкара користи кризу за своје потребе

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис оптужио је Турску да "користи" европску мигрантску кризу за своје потребе и да Анкара може и треба да контролише прилив миграната ка Европи.

Грчка се суочава са новим приливом миграната на острва у Егејском мору из сусједне турске након релативне трогодишње паузе.

Прилив миграната додатно је оптеретио претрпане мигрантске кампове због чега је нова администрација најавила строжу политику за спречавање прилива миграната. 

- Желим да будем јасан. Турска мора да преузме своју одговорност. Анкара има капацитете да контролише прилив у Егејском мору. Не могу се отети утиску да користи овај проблем за своје геополитичке циљеве - истакао је Мицотакис у обраћању парламенту.

Прилив миграната ка Грчкој је успорен након што су ЕУ и Турска постигле сагласност 2016. године за затварање руте преко Егејског мора, али је број пристиглих миграната поново повећан у августу и септембру.

Турска, у којој је смјештено 3,6 милиона сиријских избеглица, запријетила је да ће "отворити капије" уколико Анкара не добије адекватну подршку за план за пресељај милион избјеглих на сјевер Сирије.

Анкара под својом контролом држи дијелове на сјеверу Сирије гдје се, како Турска наводи, вратило 350.000 избјеглих. Заједно са САД, Анкара успоставља "безбједносну зону" на сјевероистоку Сирије, гдје тврди да се бројне избјеглице могу преселити.