latinica  ћирилица
04/10/2019 |  20:19 ⇒ 05/10/2019 | 12:12 | Аутор: sputniknews.com

Долазак Помпеа порука и онима који другачије виде будућност западног Балкана

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић казао је да је долазак Мајка Помпеа у Подгорицу порука пријатељима, али и онима који другачије виде будућност Западног Балкана и који желе да остваре утицај који се не заснива на оним вриједностима на којима почива евроатланска заједница.

Дармановић је оцијенио да посјета Помпеа има регионални значај:

- На основу контекста у којем се дешава, а то је да држани секретар посјећује најновију и будућу чланицу НАТО-а, Црну Гору и Сјеверну Македонију, ова посјета има регионални значај. САД тиме шаљу јасну поруку да су веома заинтересовани за стабилност Западног Балкана, да ће се додатно ангажовати. То су демонстрирали и наименовањем специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера, а сада и изасланика предсједника Трампа за разговоре између Србије и Косова. Посјета америчког државног секретара је изузетно важна. Њоме је државни секретар дао до знања да САД држе до својих савезника у овом региону - казао је министар Дармановић.

Он је након разговора са Помпеом у интервјуу за портал „Антена М“ потврдио да је са америчким државним секретаром било ријечи и о „улози Српске православне цркве у региону“.

+ Било је нешто ријечи и о том питању, генерално вјерским слободама. САД су са веома високим уважавањем примиле чињеницу да је нацрт новог закона у Црној Гори добио не зелено свијетло, него веома добре оцјене Венецијанске комисије, Савјета Европе. То је за САД још један сигнал да је посриједи закон који није у супротности са демократским и европским вриједностима. Самим тим, имамо пуно разумијевање по том питању - рекао је Дармановић.

Црногорски министар спољних послова говорио је и о значају повратка Вашингтона у процес рјешавања отворених питања региона, прије свега на релацији Београд-Приштина.

- Уколико се поред ЕУ ангажују и САД, сматрам да ће рјешавање разних питања на Западном Балкану добити на снази и кредибилитету. ЕУ, рекао бих, има капацитете до одређеног нивоа, нарочито у тзв. софт утицају, некој врсти дипломатског софтвера.

- За рјешавање неких проблема потребна су и снага и утицај који у свијету имају САД. Сматрам да су удружени напори најбоље рјешење, те да се то и постиже - сматра Дармановић.