latinica  ћирилица
05/10/2019 |  09:20 ⇒ 11:01 | Аутор: РТС

Деветнаест година од Петог октобра

Великим демонстрацијама прије 19 година окончана је владавина Слободана Милошевића. Више стотина хиљада људи из цијеле Србије демонстрирало је због непризнавања резултата предсједничких избора од стране тадашњег режима.
Београд: 5. октобар - Фото: ФОНЕТ
Београд: 5. октобарФото: ФОНЕТ

Прије 19 година масовне демонстрације грађана Србије довеле су до одласка са власти предсједника Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића.

Петооктобарски протест у центру Београда је организован пошто је Изборна комисија оспорила побједу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за предсједника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

Савезна изборна комисија је саопштила да је Коштуница освојио 49 одсто гласова.Коалиција 18 опозиционих странака је тврдила да је њихов кандидат освојио 52,54 одсто гласова и одбацила могућност одржавања другог круга.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд, организовано из цијеле Србије, предвођене опозиционим лидерима.

Велика група људи је кроз прозор ушла у зграду парламента. Полиција је успјела да великом количином сузавца растјера знатан број демонстраната испред Скупштине СРЈ.

Из десног крила Скупштине вијорио се густ дим, а готово сва стакла на згради су полупана.

Новоизабрани предсједник СРЈ Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града Београда, а потом и путем РТС-а.

У демонстрацијама је настрадало двоје, а повријеђено је 65 људи.

Војислав Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао први демократски предсједник СРЈ.

Слободан Милошевић је у априлу 2001. ухапшен због финансијских малверзација, а два мјесеца касније је изручен Хашком трибуналу, гдје му је суђено за наводни геноцид у БиХ, ратне злочине и злочине против човјечности у Хрватској и на Косову.

Бивши предсједник СРЈ и Србије умро је 11. марта 2006. године од инфаркта, у својој ћелији у Схевенингену.