latinica  ћирилица
05/10/2019 |  17:55 ⇒ 06/10/2019 | 22:34 | Аутор: РТРС

Дани дрварске дрењине

У Дрвару је одржана привредно-туристичка манифестација "Дани дрварске дрењине" на којој је више од 40 излагача представило своје производе.

Ово је осамнаеста по реду манифестација на којој су учествовали излагачи здраве хране и еко производа из Дрвара, али и из других општина БиХ и окружења.

На богатим штандовима понуђени су разноразни производи од дрењине, ракија дрења, сок, ликери, пекмези и остале прерађевине од ове, надалеко чувене воћке.

Весна Родић, један од излагача, каже да је задовољна.

- Имамо добру продају, муштерије су задовољне. Препознали су квалитет и враћају се, купују - истиче Весна.

- Дошли су људи са свих страна, али су нам приоритет људи који се баве дрењином - додаје организатрор Сузана Јовић.

Посјетиоци су били задовољни понудом на овогодишњој "Дрењијади". истичу да се мало полило и да је ово најљепша манифестација која се може организовати у Дрвару.

Ову манифестацију подржало је и Министарство пољопривреде Републике Српске.

Велики број домаћинстава живи управо од дрењине, тако да се разматра план заштите поријекла овог производа.

- Иако немамо надлежност, то нас не спречава да помогнемо народу у Дрвару и бавићемо се питањем заштите - нагласио је Борис Пашалић, министар пољопривреде Републике Српске.

Министра је подржала начелница општине Дрвар, Душица Рунић, која је изразила настојање да се ради на заштити произвођача и дрењине као бренда.

Дрварска "Дрењијада" и овај пут потврдила је свој сајамски карактер као регионална манифестација са јединственим аутентичним дрварским производом од дрењине.