latinica  ћирилица
06/10/2019 |  21:31 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

У Бањалуцу је вечерас отворен 18. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који је окупио глумачке трупе из 10 земаља.

Фестивал је у Дјечијем позоришту Републике Српске отворила министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је истакла да ова манифестација има све компоненте које доприносе развоју културног идентитета, очувању традиције, подстицање знања и креативности.

Она је оцијенила да фестивал и ове године "води на занимљиво путовање, на којем се упознају различитости и љепоте других култура, оснажује сарадња и стварају нова пријатељства".

- Радује ме што овако важна културна манифестација ове године обиљежава пунољетство, али и посебност визије Дјечијег позоришта Републике Српске да овим и сличним пројектима доприноси оснаживању позоришног стваралаштва за дјецу - рекла је Тривићева.

Она је навела да Дјечије позориште Републике Српске пажљиво врши селекцију представа, изразивши увјерење да ће овогодишњи избор потврдити високу умјетничку вриједност фестивала.

Тривићева је најавила да ће ресорно министарство и убудуће свесрдно подржавати програмске активности Дјечијег позоришта Републике Српске.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да ће током 18. Фестивала Бањалука 2019, наступити позоришта из Русије, Србије, Италије, Пољске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Хрватске, Бугарске и БиХ.

Маринковићева је рекла да је поносна на ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске и на запослене, који су успјели све постићи без велике помоћи са стране у организационом смислу.

- Читајући књиге више ћемо завољети театар, боље ћемо разумјети свијет у којем живимо и бићемо бољи људи - рекла је Маринковићева, истичући да је под кровом Дјечијег позоришта Републике Српске ишчитано много књига.

Фестивал је отворен представом "Извини, мама" Дечијег позоришта из Суботице, прошлогодишњег побједника.

Овај фестивал, један од најпрестижнијих за дјецу на Балкану, представиће бањалучкој публици тренутно најсавременија луткарска остварења из Европе.

Дјечије позориште Републике Српске угостиће око 200 позоришних стваралаца - глумаца, редитеља, сценографа, костимографа и театролога из цијелог свијета.

За седам дана трајања Фестивала публика ће имати прилику да дневно погледа по три различите представе, а с обзиром на то да се поједине представе играју у два термина, овогодишњи Фестивал обиљежиће укупно 23 извођења представа.

Представе ће бити игране на великој и малој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске, као и на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Селектор Фестивала је Предраг Бјелошевић, а у стручном жирију су режисер из Београда Јовица Павић, драматург и режисер из Загреба Селма Париси Соколовић, која живи и ради у Лондону, те глумица-луткар Дјечијег позоришта Републике Српске Божана Бијелић.

Покровитељ 18. Међународног фестивала за дјецу Бањалука 2019, је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, те Влада Српске, односно Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта.

Одржавање Фестивала подржао је и град Бањалука, те Министарство културе и информисања Србије.

Отварању 18. Међународног фестивала позоришта за дјецу присуствовао је и министар министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.