latinica  ћирилица
07/10/2019 |  07:30 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Турски предсједник у дводневној посјети Србији

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган боравиће од данас у дводневној посјети Србији, током које је предвиђен трилатерални самит Србије, БиХ и Турске, те полагање камена темељца за ауто-пут Београд-Сарајево.
Вучић - Ердоган - Фото: СРНА
Вучић - ЕрдоганФото: СРНА

Свечани дочек Ердогана предвиђен је у 12.30 часова испред Палате Србије у Београду, а разговор са предсједником Србије Александром Вучићем у 13.00 часова.

Према протоколу посјете, сједница Високог савјета за сарадњу Србије и Турске, којој ће присуствовати Вучић и Ердоган, биће одржана у 14.00 часова.

Изјаве за медије Вучића и Ердогана и церемонија размјене потписаних билатералних докумената предвиђени су у 15.00 часова.

Српско-турски пословни форум, на којем ће се обратити Вучић и Ердоган, биће одржан у 16.00 часова.

Другог дана посјете, Вучић и Ердоган биће домаћини на трилатералном самиту Србије, БиХ и Турске, на којем ће учествовати чланови Предсједништва БиХ.

Трилатерални самит биће одржан у Палати Србије са почетком у 13.05 часова, а заједничке изјаве за медије предвиђене су у 13.45 часова.

Вучић, Ердоган и чланови Предсједништва БиХ у 16.00 часова присуствоваће церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево у Сремској Рачи.

Почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево свечано ће бити озваничен десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

Према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, овај ауто-пут градиће се у два правца Бијељина - Сремска Рача /граница са БиХ/ - Кузмин дужине око 18 километара и Пожега - Котроман /граница са БиХ/ дужине око 60 километара.

За припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача-Кузмин предвиђено је 225 милиона евра, а за за дионицу Пожега-Котроман 25 милиона евра. Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Србије.

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на дионици ауто-пута Кузмин-Сремска Рача, почели су крајем августа. Дионица је пројектована као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком за сваки смијер вожње и средњим раздјелним појасом, за брзину од 130 километара на час.

Дионица ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче пројектује се као дио будућег аутопутног правца према Бијељини.

Главни објекат на траси ауто-пута је мост преко ријеке Саве код Сремске Раче дужине око 1,3 километара. Поред моста предвиђена је и изградња граничног прелаза.

Дионица аутопута Пожега-Ужице-Котроман /граница са БиХ/ са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора се повезује у Појатама са Коридором 10.