latinica  ћирилица
07/10/2019 |  07:41 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Прослава 800 година од аутокефалности СПЦ

Прослава 800 година од аутокефалности Српске православне цркве биће настављена данас на Косову и Метохији, објављено је на сајту СПЦ.
Српска православна црква -
Српска православна црква

Предвиђено је да архијереји СПЦ посјете манастир Дечане и Пећку патријаршију, гдје ће сутра бити служена литургија.

Свечана академија под називом "Завјет Светом Сави" биће одржана сутра у Центру "Сава" у 20.00 часова, а пренос можете пратити на РТРС.

Поводом великог јубилеја, у Музеју СПЦ у Београду у сриједу, 9. октобра, у 18.00 часова биће отворена изложба "Осам вијекова умјетности под окриљем СПЦ".

На изложби ће бити изложени умјетничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. вијека, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живјели, прије свега са простора почетака постојања СПЦ.

Осим тога, биће изложено око 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. вијека на пергаменту.

Јединствену галерију српског иконописа од 14. до 20. вијека на овој изложби чине иконе из ризница Високих Дечана, Пећке патријаршије и цркава у Призрену као и прве српске штампане књиге - Цетињски октоих и Београдско четворојеванђеље.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обиљежава и на другим просторима гдје живе православни Срби, готово на свим континентима - у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи...

Званично обиљежавање осам вијекова од самосталности СПЦ почело је јуче у Манастиру Жича, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његова светост патријарх српски Иринеј.