latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:16 ⇒ 10:41 | Аутор: РТС

Ђурић: Ако желе легитимну владу, мораће да куцају на врата Српске листе

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији Српска листа освојила је свих 10 загарантованих мандата.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручује да "нема легитимне владе у Приштини и покрајинских институција без учешћа српских представника". Према прелиминарним резултатима, Рамуш Харадинај и Кадри Весељи одлазе у опозицију.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да су Срби показали да када је тешко, знају да буду јединствени.

Током кампање, Српска листа је, подсjећа, била опструисана са циљем да се Срби са КиМ одвоје од Београда.

- Срби на КиМ схватају значај јединства, одазивају се позивима своје државе - поручио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да ће Срби говорити снажним и јединственим гласом пред Албанцима, али и пред међународном заједницом.

Освајањем свих 10 мандата је, сматра, олакшана преговарачка позиција Србије.

Ђурић истиче да "нема легитимне владе у Приштини и покрајинских институција без учешћа српских представника".

- Мораће да куцају на врата Српске листе ако желе легитимно формиране институције, за то су се Срби изборили - рекао је Ђурић.

Према прелиминарним резултатима избора на КиМ, победу је однијело Самоопредељење Аљбина Куртија, док Рамуш Харадинај и Кадри Весељи иду у опозицију.

- Аљбин Курти је један од људи са тврдим и тешким ставовима, биће тежак преговарач, али са овим резултатом, свако ко хоће да формира покрајинске институције мора да прекине са теретом и угњетавањем Срба и да озбиљно приступи разговорима са Београдом - рекао је Ђурић.

Каже и да не може ништа посебно добро да се очекује од Куртија, јер се он залаже за велику Албанију.

- Имамо право само у себе да се уздамо - и додао да Србију чека тежак период борбе, да дијалог буде вођен на здравим основама, а не како поједини сепаратистички лидери мисле – да Србија може да да све а да не добије ништа.