latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:16 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 27 година од ослобођења општине Брод

Дан ослобођења општине Брод у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату биће обиљежен данас као знак сјећања када су јединице Војске Републике Српске прије 27 година ослободиле Брод који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.
Општина Брод (Фото: mapio.net) -
Општина Брод (Фото: mapio.net)

Помен парастос биће служен на Тргу патријарха Павла у 11.00 часова, а свечана сједница Скупштине општине Брод почеће у 12.00 часова у амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла".

Начелник општине Брод Илија Јовичић у 10.00 часова организује пријем за представнике Борачке организације и других удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и других званица.

Јединице Војске Републике Српске, под командом генерала Славка Лисице, су 7. октобра 1992. године ослободиле Брод, који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у десет логора заробили 2.000 Срба.

У Броду се низом различитих манифестација духовног, културног и спортског садржаја до 14. октобра обиљежавају "Октобарске свечаности слободе".