latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:51 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

На сусретима "Матица-дијаспора" пјесници из Дервенте, Прњавора и Шамца

Књижевници из Дервенте, Прњавора и Шамца учествовали су на књижевним сусретима "Матица-дијаспора" које у Сомбору традиционално организује Завичајно удружење Срба "Коријени".
Дервента -  "Матица-дијаспора" - Фото: СРНА
Дервента - "Матица-дијаспора"Фото: СРНА

Првог дана сусрета, који су одржани од петка до недјеље, 4. до 6. октобра, одржана је трибина "Перспективе Срба у региону", на којој је учествовао и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Линта је поручио да би било потребно основати министарство за Србе у региону, које би се свакодневно бавило рјешавањем проблема Срба, јер постојеће институције нису у могућности адекватно одговорити свим изазовима и проблемима.

На трибини се могло чути и да је потребно радити на стварању јединства српског народа, да се посвети пажња чувању језика, писма, крсне славе и српских обичаја по угледу на претке.

У Српској читаоници "Лаза Костић" представљена је изложба "Наши крајеви - Бачка, Барања, Славонија, Лика, Далмација, Кордун, Мањача", те одржан округли сто "Перспективе Срба".

Књижевни сусрети и дружење учесника манифестације и домаћина организовано је у Дому ученика.

Предсједник Завичајног удружења Срба "Коријени" из Сомбора Душко Секулић изразио је захвалност свим учесницима манфестације што су се одазвали овом скупу.

На књижевним сусретима "Матица-дијаспора" из Републике Српске учествовали су предсједник Српског књижевног клуба "Таласи" из Прњавора Горан Вуковић и Књижевног клуба "Савовање" из Шамца Илија Павловић, те чланови Милован Дујковић и Милка Јоцић, као и предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте Ненад Симић и предсједник Управног одбора Милорад Ђурђевић.

Сусрети у Сомбору трајали су од 4. до 6. октобра.