latinica  ћирилица
07/10/2019 |  10:13 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Судије у Бриселу одлучују о пријетњама Стевандићу

Пред белгијским правосуђем у току је поступак против Ибрахима Тухчића из БиХ због пријетњи које је путем друштвених мрежа упутио лидеру Уједињене Српске Ненаду Стевандићу и члановима његове породице.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао да је дао сагласност да се процес против Тухчића води у Бриселу зато што је постојала реална могућност да се он не појави у БиХ док случај не застари.

Он је истакао да за грозоморне пријетње које му је упутио Тухчић одговорним сматра министра безбједности БиХ Драгана Мектића којег је тужио за клевету због неистина изнесених на његов рачун. 

- Након што су политички обрачуни прешли сваку мјеру и након што је Мектић почео људе да назива погрдним именима, па чак и убицама и злочинцима, то је добило реакције у јавности која сматра да би оно што говори министар безбједности требало да буде званично. Он је таквим понашањем изазвао то да особе које је без икаквог доказа или основа називао убицама, злочинцима и криминалцима тако буду доживљене у јавности и због тога почну да добијају пријетње - рекао је Стевандић за Глас Српске.

Он је додао да је лично добијао пријетње по безбједност, као и његова породица, те да је једна од њих и Тухчићева пријетња да ће их убити, заклати и сличне ствари.

Стевандић је навео да су пријетње њему и његовој породици упућене преко бројних портала, међу којима је портал телевизије БН на којем се, како каже, могу наћи пријетње да му "треба дати метак" и сличне. 

- Гдје бих стигао када бих све тужио? Али, тужио сам тог Ибрахима Тухчића који је пронађен у Бриселу и саслушан. Дао сам сагласност да се поступак против њега води пред белгијским правосуђем. Пријети му казна од најмање пет година затвора -  рекао је Стевандић.

Он је додао да је Тухчић родом из Калесије и показао једну од порука и пријетњи које му је послао Тухчић, а која гласи: "Ј... ти цијели Клинички центар фамили, јер сте ви сви ратни злочинци. Нећеш умрети природном смрћу, ј... ти православље. Пријави ме Драгану Лукачу да му ј... све четворо геноцидне деце".

Стевандић је рекао да се нада да ће суд пресудити како треба, истичући да он себи никада неће дозволити да пријети било коме или било чијој породици на начин на који то ради Мектић или они које је он осоколио да пријете. 

- Шта год о њему мислио, а мислим све најгоре, никада не бих позвао да се над њим врши било каква харанга. То није само ствар личног васпитања и пристојности, већ и поштовања кодекса модерног демократског друштва, гдје се Мектић апсолутно не уклапа - рекао је Стевандић.