latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:41 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Бијељина може унаприједити рециклажу отпада

У Републици Српској почела је да се примјењује рециклажа отпада. У Бијељини се тек око један одсто отпада разврстава, док се у Европи само три одсто одлаже.

У Комуналцу, предузеће које се бави прикупљањем и одвозом отпада, надају се да ће у наредном периоду, заједно са надлежним градским структурама, унаприједити овај сектор. Буде ли тако, корист би имали сви, што због заштите животне средине, што због смањења трошкова депоновања отпада.

Становници Бијељине радо би прихватили идеју да у својим домовима разврставају отпад. Сматрају да би се картонска, пет и стаклена амбалажа, као и све врсте најлона и осталог отпада, на тај начин могли поново искористити.

У Бијељини је у 2018. години разврстано и скупљено нешто мање од 200 тона амбалажног отпада, што је мање од једног процента укупног отпада који се прикупи. Ако би унаприједили ову дјелатност, имали би вишеструку добит.

Миленко Вићановић, директор Комуналца, каже да им је циљ, прије свега због економичности, да мање одвајају и возе отпада на еко депонију, посебно стакла које се одлаже у великим количинама, а може се продати.

- За сада највише одвајамо стакло, а имамо уговор са једном аустријском фирмом да нам помогне са контејнерима и пројектом одвајања стакла - каже Вићеновић.

Напомиње да ће се измјенама и допунама закона о управљању отпадом, детаљније регуласти прикупљање и разврставање комуналног отпада, што даје веће могућности у будућем периоду.

У наредном периоду све локалне заједнице биће обавезне да израде тзв. зелена острва, гдје ће бити одлаган сав амбалажни отпад и сортиран по категоријама.