latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:47 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Шамац: Обезбијеђено 115.000 КМ за подстицаје у пољопривреди

Општина Шамац обезбиједила је 115 хиљада марака за подстицаје и пројекте суфинансирања у пољопривреди. На јавни позив, који је отворен до 31. октобра, конкурисало је око 200 пољопривредника и привредних друштава.

Владо Благојевић из Тишине производи поврћe и цвијећe у пластенику и на отвореном пољу. Као регистровано пољопривредно газдинство остварује право на општинске подстицаје. Због невремена које је погодило овај крај у јулу, из аграрног буџета очекује и помоћ за обнову пластеника.

- Само на фолији сам имао штету од преко 2.500 марака, не рачунајући усјеве који су уништени. Све је покидано, порушено, сравњено са земљом - прича Благојевић.

Буџетска средства за развој пољопривреде и села, осим за подршку биљне, сточарске, повртарске и воћарске производње, намијењена су и за суфинансирање системa за наводњавање и подизање нових пластеника.

- Највише захтјева имамо од власника пластеничке производње, док у сточарској производњи највише захтјева имамо за производњу и узгој приплодних крмача и то су отприлике двије групације подстицаја које су најзаступљеније на подручју општине Шамац - нагласио је Младен Аџић, стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац.

Захтјеви за остваривање права на подстицаје подносе се у надлежну општинску службу до 31. октобра, а очекивани почетак исплате подстицаја је крајем године.