latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:35 ⇒ 12:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц добио мандат за формирање нове владе

Лидеру Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц добио је од предсједника Аустрије Александра ван дер Белена мандат за формирање нове владе.
Александар ван дер Белен и Себастијан Курц - Фото: Screenshot
Александар ван дер Белен и Себастијан КурцФото: Screenshot

- Стекао сам, у разговорима, утисак да ОВП може да успостави владу која би имала већинску подршку у скупштини и зато вам дајем мандат за формирање владе - рекао је Ван дер Белен.

Поводом медијских тврдњи да наводно има жеље у вези нове владе каже да му је једина жеља да влада буде “црвено-бијело-црвена“, односно да Аустрија буде јака у ојачаној Европи, Европи која би била дјелотворнија у глобалној политици.

- Мени није важно ко ће с ким у владу, већ како влада на добробит земље - поручио је Ван дер Белен.

Изразио је увјерење да ће суочавање са пријетећом климатском катастрофом бити високо на агенди нове владе, подсјећајући да су све странке током предизборне кампање посебну пажњу посветиле тој теми.

Он је подвукао да борба против климатских промјена није само аустријско питање, већ да на томе морају да раде све владе у свијету.

Најавио је да ће посебну пажњу, током формирања владе, посветити независности правосуђа и питању безбједности, чиме најављује посебно обраћање пажње ко ће водити ове ресоре.

Лидер ОВП се захвалио предсједнику Аустрије на указаном повјерењу и најавио је почетак званичних разговора са шефовима парламентарних партија још током ове недјеље.

Курц је казао да у разговоре о формирању владе са осталим странкама улази са три конкретна циља.

Први је, како је навео, да покуша да се политичка култура, послије дјелимично прљаве кампање, поправи.

Други је да покуша да обезбиједи сарадњу странака у парламенту, како би се битне одлуке могле усвајати независно од “партијских граница“.

Треће је, како је истакао, формирање дјелотворне и стабилне владе, која би радила у корист земље и имала снагу да се суочи са предстојећим изазовима.

- Изазови са којима ћемо се суочавати су велики. Највећи изазов је како ћемо се опходити са економским изазовима, у окружењу у којем расту трговинске тензије са САД, и у којем код најважнијег трговинског партнера у Њемачкој привреда има негативни тренд. Главни задатак нове владе биће да учини све да се против тих негативних трендова бори и одржи нису стопу незапослености - објаснио је Курц.

Најавио је наставак пореског растерећења грађана.

Такође борба против илегалне миграције остаје један од приоритета, јер се поново суочавамо са крхком ситуацијом, посебно у Турској, навео је он.

Курц истиче да је битно наставити одлучну борбу против илегалне миграције.

Што се борбе против климатских промјена тиче потребни су, према његовим ријечима, напори на националном и међународном нивоу.

- Наставићемо да спроводимо и непопуларне мјере у циљу осигурања социјалне државе за нашу дјецу. Чинићу све да нашу земљу водим у добру будућност и заступам је јаким гласом у Европи и свијету. Пред нама су интензивне недјеље и мјесеци -закључио је Курц.