latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:55 | Аутор: dnevni avaz

Здравствени радници поручили: Дајте нам достојанствене плате

Испред зграде Владе КС почели су протести здравствених радника у Кантону Сарајево, гдје се окупило њих више стотина.
Протест здравствених радника испред зграде Владе КС (Фото: А. Ченгић/Аваз) -
Протест здравствених радника испред зграде Владе КС (Фото: А. Ченгић/Аваз)

Они су поручили Влади да неће одустати од својих захтјева.

Као што је познато, раније је одржано неколико преговора синдиката и преговарачког тима Владе КС, али без конкретног резултата. Здравствени радници, између осталог, траже повећање плате и изједначавање коефицијената, док Влада с друге стране поручује да немају новац за то.

Здравствени радници између осталог су затражили достојанствене плате.

- Одговорна влада треба да брине за достојанство просвјетних радника, да се држава гради улагањем у здравство. Доста нам је уштеда, тражимо улагање - поручили су здравствени радници данас.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ је казао да је жалосно што је дошло до овога.

- Не може једна група, као што је случај здравства, бити обесправљена. За оваквим људима вапи ЕУ, а они су остали овдје. И опет су погазили своје достојантсво које сада траже. Због тога су организирани данашњи протести - поручио је Шаторовић.

Окупљени су позвали представнике Владе и премијера КС Едина Форту да изађу пред њих.

Саудин Сивро, предсједник Синдиката основног образовања КС, данас је на протестима пружио подршку колегама и апелирао да се на здравству не треба штедјети.

- Никад нисмо рекли да смо против улагања, али најбоље улагање је улагање у плате. Ако Влада не издвоји средства, опет ће се десити серија протеста. Здравствени радници траже колективни уговор, који немају. Други разлог је да се сви коефицијенти једнако расподијеле - казао је Сивро.

Предсједник Синдиката здравства КС Един Селимић уочи одржавања протеста је казао да је добио информација да је генерални директор Дома здравља послао допис који, како он каже, опструира протесте.

- Из Дома здравља сам добио поруку да је генерални директор Дома здравља послао допис пола сата прије окупљања радника на овом протесту, јер је већ маса људи кренула, да нико не смије напустити радно мјесто јер је то тежа повреда радне дисциплине. На све могуће начине власт опструише - казао је Селимић.

Он истиче да настављају са генералним штрајком, те да ће организирати хитну сједницу Скупштине да одлуче шта и како даље да раде.

- Што се тиче пацијената, ми смо показали да су нам на првом мјесту. Тако да масу ствари које смо радили, радили смо мимо уговора, показали смо колико смо ми за пацијенте - закључио је он.

Подсјећамо, раније је за Аваз Едо Селимић, предсједник Синдиката, казао да су здравствени радници спустили све љествице, те нагласио да се даље више не може.

- Немамо ми очекивања, из простог разлога што смо у преговорима од фебруара ове године и игнорирани смо све вријеме. Буквално смо присиљени да изађемо на улицу. Идемо и борићемо се и даље - казао нам је Селимић.

Иначе, здравствене раднике данас су на протестима подржале колеге из образовања. Протести ће трајати два сата.