latinica  ћирилица
07/10/2019 |  13:26 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Седам Савеза логораша Српске не признаје Носовића као предсједника

Седам савеза логораша Републике Српске из Модриче, Шамца, Брода, Дервенте, Вишеграда, Добоја и Лакташа не признаје резултате избора у Савезу логораша Републике Српске, која је одржана у суботу 5. октобра.
Савез логораша Републике Српске - Фото: Screenshot
Савез логораша Републике СрпскеФото: Screenshot

Наиме, у свом саопштењу наводе да у том случају не признају Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша.

- Не признајемо га због тога што га је на нелегалној и незаказаној изборној Скупштини, изабрало пет удружења. Седам удружења логораша је напустило Скупштину јер нису хтјели да дају легитимитет тој нелегалној Скупштини. Поднијећемо тужбу Окружном суду у Бањалуци против предсједника Савеза логораша Бранислава Дукића и кандидата за предсједника Носовића, због непоштивања члана 19. и члана 24. Статута Савеза логораша и изборног инжењеринга - наводи се у саопштењу.

Истичу да је у суботу 5. октобра настављена изборна Скупштина Савеза логораша Републике Српске која је прекинута 7. септембра 2019. године, из разлога што није била донесена одлука о одржавању избора у Савезу логораша од стране Скупштине Савеза логораша и што су изабрани делегати, супротно одредбама члана 19. Статута Савеза Логораша.

- Скупштина Савеза логораша и овај пут није донијела одлуку о одржавању избора у складу са чланом 24. Статута Савеза логораша који одређује да "датум изборне сједнице Скупштина заказује не раније од три мјесеца од припремне сједнице Скупштине", а број делегата није у складу са чланом 19. Статута Савеза Логораша који предвиђа да "удружења која имају до 200 чланова дају једног делегата, а удружења која имају преко 200 чланова дају два делегата" - објашњавају у саопштењу.

Према Статуту, истичу, ниједно удружење Савеза не може имати више од два делегата у Скупштини, а на овим изборима Бањалука је имала осам делегата, Требиње, Братунац и Угљевик по пет, а Сарајево, које нема регистровано удружење у суду, је имало четири делегата.

- То значи да је од укупно 14 удружења чланица Савеза логораша, пет удружења имало 27, од укупно 50 делегата Скупштине, а осталих девет, имало је укупно 23 делегата. За предсједника Скупштине Савеза изабрано је лице из Источног Сарајева, удружење које није регистровано у суду - рекли су у саопштењу.

Из претходно наведених разлога, кажу, делегати седам удружења је напустило Скупштину.

- Нисмо хтјели учествовати у нечасним радњама и незаконитом гласању, те због повреде Статута сматрамо да је на сцени био изборни инжењеринг и нелегалан избор Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша, као и избор осталих органа Савеза. Због наведеног, најављујемо покретање тужбе и заштиту интереса Савеза логораша и свих његових часних чланова - наводи се у саопштењу.